Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

McLaren věří Michelinu

McLaren věří Michelinu

Sakhir bude náročný zejména na brzdy a pneumatiky.

McLaren od Grand Prix Malajsie pracoval velmi tvrdě na tom, aby se monopost MP4-20 obouvající pneumatiky Michelin vyrovnal pokud možná co nejlépe s výzvou v podobě okruhu Sakhir. V Bahrajnu se příští víkend pojede třetí podnik letošní sezóny.

Okruh je velmi náročný na brzdy a pneumatiky. Pro Sakhir jsou charakteristické tři dlouhé rovinky a pomalé zatáčky a vysokou přilnavostí. McLaren věří, že si Michelin udrží skvělou úroveň, kterou se prezentoval během GP Austrálie a Malajsie.

Okruh je situován v poušti. Všudypřítomný písek činí povrch kluzkým a to i v závodní linii. Horko, které lze v Bahrajnu očekávat, by navíc mohlo způsobovat podobné problémy s chlazením pneumatik, jakých jsme byli svědky v Malajsii. Vozy jedou v Bahrajnu zhruba pětašedesát procent délky okruhu na plný plyn, což je v porovnání s průměrem ročníku vysoké číslo.

"Pro povrch tratě v Bahrajnu je charakteristické, že si udržuje teplotu. Ta tak může přesáhnout i padesát stupňů. Stejně jako v Malajsii, bude i v Bahrajnu od pneumatik Michelin vyžadována vysoká přilnavost a životnost. Team McLaren Mercedes by toho měl v Bahrajnu využít," říká Martin Whitmarsh.

"Je to další horký závod, ale vlhkost nebude taková, jako na Sepangu. Dopad na týmy a auta tudíž nebude takový.

Během několika posledních testů se naše spolupráce s Michelinem zaměřila na vývojový program pneumatik pro Bahrajn. Vše vyvrcholilo ve středu 24.března na okruhu Paul Ricard. Rozhodli jsme se, jaké dvě směsi Michelin přivezeme na Sakhir," dodal Pedro de la Rosa.

"Byl jsem na testování spolu s Alexem Wurzem. Na francouzském okruhu jsme odkroužili více než 1700 testovacích kilometrů. Měli jsme ve hře dva monoposty MP4-19B. Moje práce během nadcházejícího víkendu se zaměří na pomoc při rozhodování ohledně volby pneumatik. Snad budu mít šanci odjet několik delších vzdáleností. Bahrajn je totiž velmi náročný na pneumatiky."