Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Assen má peníze, ale nesmí pořádat velkou cenu

Assen má peníze, ale nesmí pořádat velkou cenu

Zandvoort je na tom přesně naopak

Situace kolem případné obnovy VC Nizozemska začíná silně připomínat frašku. Tamní vláda nejprve odmítla v této souvislosti poskytnout dotaci okruhu v Zandvoortu. Okamžitě se ozval rival z Assenu, že by měl také zájem a hlavně že je v lepší kondici.

To znělo logicky, protože už léta pořádá podnik MotoGP. Jenže…

Nederlandse Sportraad, což je poradní orgán vlády, v otevřeném dopise jasně konstatovala, že v Assenu tedy nikdy! Formula One Management (FOM) ostatně o něj vůbec nemá zájem (opravdu?). Přitom představitelé assenského autodromu jsou schopni předložit realistický plán financování akce, zejména úhrady licenčního poplatku, o čemž se Zandvoortu může leda tak zdát. 

Okruh v Zandvoortu zatím jako domov VC F1 příliš nevypadá

Trať v Zandvoortu je kvůli své historii a blízkosti velkých aglomerací a letišť jediným možným kandidátem na uspořádání závodu F1 v naší zemi. Pokud se podaří vyřešit ekonomické otázky,“ praví se v dokumentu, který obdrželi ministři sportu a hospodářství, parlament, FOM a dotčené obce.

Pes je zakopán v poslední větě. Zandvoort musí do konce března věrohodně doložit, kde hodlá sehnat potřebné prostředky, když od státu neobdrží ani euro. Za těchto okolností se ovšem privátní investoři zrovna nehrnou.

Poslední šanci představuje možnost, že kasu otevřou regionální subjekty, především jen 30 kilometrů vzdálený Amsterdam a další větší sídla v okolí. Je to ale hodně chatrná naděje, i vzhledem k šibeničnímu termínu.