Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mechanik Grosjeanovi poškodil matici kola

Mechanik Grosjeanovi poškodil matici kola

Opět selhal lidský faktor

Pár hodin po závodě už šéf Haasu Günther Steiner věděl, co tým obralo o přehršel bodů, které jim mohl dovézt Romain Grosjean. Opět selhal lidský faktor. Loni americkému týmu v Austrálii odstoupily oba vozy, protože dva různí mechanici během dvou zastávek nedotáhli správně kola. Letos byla úspěšnost alespoň 50%, Kevin Magnussen získal osm bodů za výborné šesté místo. Romain Grosjean nejprve ztratil v boxech spoustu času a později beztak odstoupil s evidentně povoleným uchycením kola. Během opakovaného dotahování matice se na ní totiž poškodil závit.

"Viděli jste, že jsme během zastávky měli problém. Ztratil sedm sekund a závod byl v háji. I kdyby dojel do cíle, body by z toho nebyly. Kolo mu (v boxech) opětovně nasadili, takže jsme o něj nepřišli jako loni, jenže po 15 kolech se uvolnilo, protože došlo k poškození," řekl Steiner. "Matice kola byla poškozena. Dotáhli ji, jenže když ji povolíte a opět dotáhnete, tak se poškodí a závit nevydrží."

Haas přitom letos před prvním závodem zastávky velmi poctivě trénoval po tom, co se loňské selhání dávalo za vinu nedostatečné přípravě. Snad to letos přehnal?

"Ne, ne. Těžko říci, kdy už trénujete příliš, ale už víme, že opak není správná cesta. Podle mě jsme letos měli velmi dobrou přípravu. Nevěřím na smůlu, každý si je strůjcem svého osudu.

Loni jsme po Austrálii už stejnou chybu neudělali. Teď jsme zde zpátky a opět stejná chyba. Co na to říct? Nemyslím si, že je to o tréninku. Všechno jsme udělali správně a prostě se to stalo," konstatoval Steiner.