Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Haas údajně porušuje současná pravidla

Haas údajně porušuje současná pravidla

Podle Greena sdílí technické informace s jiným týmem

Nelze rozhodně říci, že by Haas měl v padoku F1 příliš mnoho přátel. Konkurence mu neustále předhazuje, že svých úspěchů dosahuje jen díky úzké spolupráci se Scuderií Ferrari.

Nejhlasitěji se pochopitelně ozývají ti, kteří s touto stájí zápolí o primát mezi účastníky, řazenými do takzvaného středu pole. K Cyrilu Abiteboulovi z Renaultu a Zaku Brownovi z McLarenu se nyní přidal i šéf Racing Pointu Otmar Szafnauer.

Otmar Szafnauer vidí hlavní problém v předpisech, ne v Haasu

Už loni se podivoval, jak mohl subjekt bez jakýchkoliv zdrojů mít hned plně konkurenceschopné auto. Nyní kritiku zaostřil jiným směrem: „Nemůžeme být naštvaní na Haas, protože jen plně využívá všechno, co mu pravidla umožňují. Zlobíme se právě kvůli těmto předpisům. Ty dovolují, aby se něco takového dělo.

Přebírání určitých komponent je skutečně plně legální. Technický ředitel Racing Pointu Andy Green se nicméně domnívá, že našel důkaz o tom, že Haas se pohybuje minimálně v šedé zóně. „Součástky sdílet mohou, ale technické informace ne. Jsem přesvědčen o tom, že se právě to odehrává,“ prohlásil. Přesvědčení je hezká věc, jenže bez důkazů, které Green bude asi hodně obtížně shánět, jde jen o plácnutí do vody. 

Technický ředitel Racing Pointu Andy Green vidí za počínáním Haasu podvod

Reálnější základ má tak Szafnauerův požadavek, aby „model Haas“ nemohl být aplikován po zavedení nového „zákoníku“ v roce 2021. „Nám by to nečinilo žádné obtíže. Všechno si vyvíjíme a vyrábíme sami. A tak to i zůstane,“ potvrdil.