Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Leclerc je 50. jezdcem Ferrari v čele závodu

Leclerc je 50. jezdcem Ferrari v čele závodu

Velká cena Bahrajnu – hra s čísly

Charles Leclerc se stal 99. jezdcem, který v 999 velkých cenách zařazených do mistrovství světa F1 vybojoval pole position. Byla to událost víkendu, protože se nejmladší jezdec startovního pole zároveň stal druhým nejmladším závodníkem v čele startu. Tím ještě mladším byl jeho týmový kolega Sebastian Vettel.

Zdaleka to však nebyla jediná zajímavost, kterou obohatil statistiky F1 uplynulý víkend v malém ostrovním království:

» Na okruhu Bahrain International Circuit v as-Sachíru nedaleko hlavního města Manama se jelo po patnácté. Potřetí vyhrál Lewis Hamilton a vyrovnal se tím Fernandu Alonsovi. Ještě o jeden triumf víc však má na kontě Sebastian Vettel – po dvou v barvách Red Bullu a Ferrari.

» Nejvýraznější stopu zanechal během víkendu Charles Leclerc. Vyhrál první a třetí trénink, kvalifikaci, zajel nejrychlejší kolo v závodě a vedl 41 z 57 kol. Pouze technická závada ho připravila o dokonalý triumf a první vítězství v kariéře ve F1.

Lewis Hamilton tentokrát ještě chlácholil zklamaného soupeře Charlese Leclerka

» Charles Leclerc jel teprve druhý závod za Ferrari, ale stal se nejmladším ze 33 vítězů kvalifikace v historii týmu. Bylo mu 21 let, 5 měsíců a 15 dní. Překonal výkon Jackyho Ickxe, který vybojoval pole position ve VC Německa 1968 ve věku 23 let, 7 měsíců a 3 dnů.

» Monacký rodák Charles Leclerc se stal prvním závodníkem z malého knížectví na pobřeží Středozemního moře, který stál ve velké ceně MS F1 v čele startu. Díky tomu se ziskem pole position může pochlubit už 21 zemí.

» Valtteri Bottas byl v Bahrajnu až při sedmém startu v kvalifikaci pomalejší než týmový kolega. V týmu Williams zdolal parťáky Pastora Maldonada (2013) a Felipeho Massu (2014 až 2016), v týmu Mercedes potom šampiona Lewise Hamiltona (2017 a 2018).

» Oba jezdci McLarenu se dostali v kvalifikaci do finálové desítky poprvé od VC Malajsie 2017. Carlos Sainz sedmým místem vyrovnal postavení Fernanda Alonsa z loňského Monaka.

» VC Bahrajnu byla jako osmý závod v historii dokončena za zpomalovacím vozem. Safety Car naposled dovedl pole jezdců do cíle ve VC Číny 2015 (1. Lewis Hamilton, 2. Nico Rosberg, 3. Sebastian Vettel).

» Mercedes zopakoval dvojité vítězství z Austrálie a posunul se na číslo 46. Jediný úspěch mu chybí do vyrovnání bilance týmu McLaren. První je s náskokem Ferrari (83).

Mercedesu chybí už jen jedno dvojité vítězství k dostižení McLarenu v historickém žebříčku

» Valtteri Bottas díky druhému místu překročil hranici tisíce získaných bodů (1007) v sedmé sezoně ve F1. Bahrajn mu sedí, protože zde dokončil všech sedm závodů.

» Charles Leclerc se stal padesátým jezdcem, který vedl velkou cenu v rudém voze z Maranella. Zároveň vystoupil na pódium jako šestý nejmladší jezdec v historii.

» Sebastian Vettel sice na závod rád zapomene, ale přitom to byla jeho 99. velká cena, v níž se dostal do vedení. Přes stovku se zatím dostali jen Michael Schumacher a Lewis Hamilton.

» Lando Norris dojel ve své druhé velké ceně šestý. Naprosto stejně začínala v roce 2000 také kariéra Jensona Buttona.

» Své první body získal také Alexander Albon. Je to první bodované umístění thajského jezdce od čtvrtého místa prince Biry ve VC Francie 1954.