Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes má nejlepší vstup do sezony v historii

Mercedes má nejlepší vstup do sezony v historii

Velká cena Ázerbájdžánu – hra s čísly

Mercedes dosáhl i ve čtvrtém závodě sezony dvojitého vítězství. Takový nástup se v minulosti nikomu jinému nepodařil, třikrát to zvládl Williams v roce 1992. Kromě maximálního zisku 4x 43 bodů získal ještě jeden prémiový za nejrychlejší kolo v závodě. Bylo to už 48. dvojité vítězství Mercedesu a úspěšnější je jen Ferrari (83).

Při důkladném pohledu na VC Ázerbájdžánu na břehu Kaspického moře bylo možné najít ještě další zajímavosti:

» Pouze na šesti okruzích se jely různé velké ceny! Na Nürburgringu dokonce tři (32x VC Německa, 12x VC Evropy, 2x VC Lucemburska). Po dvou pořádaly Brands Hatch (12x VC V. Británie, 2x VC Evropy), Dijon-Prenois (5x VC Francie, 1x VC Švýcarska), Imola (26x VC San Marina, 1x VC Itálie), Jerez de la Frontera (5x VC Španělska, 2x VC Evropy) – a také Baku (3x VC Ázerbájdžánu, 1x VC Evropy).

» Valtteri Bottas se díky osmému pole position posunul na 37. místo historického žebříčku. Pro zajímavost: v tomto ohledu je už dnes stejně úspěšný jako John Surtees, Riccardo Patrese nebo Jenson Button. Z aktivních jezdců jsou na tom lépe jen Kimi Räikkönen (18), Sebastian Vettel (55) a Lewis Hamilton (84).

» Mercedes získal 62. kompletní první řadu na startu a vyrovnal se Williamsu. V historickém žebříčku se blíží Ferrari (77), ale především McLarenu (63).

» Až na čtvrtý pokus letos vyhrál velkou cenu jezdec z pole position: Valtteri Bottas.

» Lewis Hamilton a Valtteri Bottas dojeli pošestnácté za sebou na bodovaném umístění! K rekordu však mají daleko, ten drží Lewis Hamilton: 33 závodů od VC Japonska 2016 do VC Francie 2018.

» První tři místa na startovním roštu VC Ázerbájdžánu měla stejné obsazení jako v předchozí VC Číny. Sebastian Vettel startoval ve všech dosavadních závodech v Baku z první nebo druhé řady.

» Sergio Pérez (5. místo) dosáhl nejlepšího postavení na startu od loňské VC Belgie. Jeho dosud nejlepším kvalifikačním výsledkem je čtvrtá pozice z VC Belgie 2012, 2015 a 2018, VC Bahrajnu 2014 a VC Abú Zabí 2015. 

Sergio Pérez po bezchybném výkonu potvrdil dobrý výsledek z kvalifikace i v závodě

» Daniil Kvjat oslavil páteční 25. narozeniny nejlepším postavením na roštu (6. místo) od VC Ázerbájdžánu 2016.

» Antonio Giovinazzi mohl mít důvod k oslavám. Poprvé v kariéře se probojoval do třetí fáze kvalifikace a poprvé porazil týmového kolegu Kimiho Räikkönena. Kvůli penalizaci však byl odsunut z 8. na 18. místo.

» Sebastian Vettel se ve Velké ceně Ázerbájdžánu umístil pokaždé do čtvrtého místa, ale ani jednou mezi prvními dvěma.

» McLarenu dojeli oba jezdci na bodovaných místech poprvé od loňské VC Ázerbájdžánu. Tehdy dojel sedmý Fernando Alonso a devátý Stoffel Vandoorne.

» Lance Stroll se sice letos ani jednou nedostal v kvalifikaci do druhé fáze, ale přesto ve čtvrtém závodě už podruhé bodoval.

» Williams může být spokojený, že oba jeho jezdci dokončili všechny čtyři letošní závody. Horší je, že pokaždé byli klasifikováni na posledních dvou místech…

» Bonusové body za nejrychlejší kola v závodě si zatím rozdělili tři jezdci: Charles Leclerc v Bahrajnu a Ázerbájdžánu, Valtteri Bottas v Austrálii a Pierre Gasly v Číně.

» Ve čtyřech závodech se na vedoucí pozici vystřídalo pět jezdců: 87 kol Valtteri Bottas, 67 Lewis Hamilton, 60 Charles Leclerc, 6 Sebastian Vettel a 2 Max Verstappen. Stejných pět jezdců také ujelo kompletní vzdálenost 222 kol.