Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Mercedes vyhrál jubilejní stou velkou cenu

Mercedes vyhrál jubilejní stou velkou cenu

VC Mexika – hra s čísly

Výdrž pneumatik ve VC Mexika překvapila všechny včetně vítěze Lewise Hamiltona. Zásadně ovlivnila průběh závodu, protože se původní očekávání nenaplnila. Nejrychlejší byla jediná zastávka v boxu.

Lewis Hamilton sice vyhrál, ale na korunovaci si ještě musí počkat. Náskok navýšil na 74 bodů, ale týmový kolega Valtteri Bottas ho stále může teoreticky ohrozit. Ve zbývajících třech velkých cenách je ve hře ještě 78 bodů.

Podívejme se nyní na další zajímavá čísla z VC Mexika:

» Mercedes vyhrál svou jubilejní 100. velkou cenu. Úspěšnější jsou jen Ferrari (238), McLaren (182) a Williams (114). V procentuální úspěšnosti triumfů z počtu startů (48,31 %) se však stříbrným šípům nikdo nevyrovná.

» Lewis Hamilton vybojoval 100. stupeň vítězů ve službách týmu Mercedes. V minulosti to dokázal pouze Michael Schumacher pro Ferrari.

» Lewis Hamilton se stal v minulých dvou letech mistrem světa právě po VC Mexika. Tentokrát se mu to nepodařilo a musí počkat nejméně do USA.

» Lewis Hamilton vyhrál ze třetí pozice na startu. Naposled to v Mexiku dokázal Jacky Ickx v roce 1970. Celkem má na kontě 83 triumfů.

Sebastian Vettel získal už 120. umístění na pódiu v kariéře

» Sebastian Vettel dojel letos popáté druhý. Celkem vystoupil na stupeň vítězů devětkrát (1-5-3), tedy stejně jako týmový kolega Charles Leclerc (2-2-5).

» Lewis Hamilton a Sebastian Vettel dojeli už 55krát zároveň na prvních dvou místech a navýšili tím historické maximum. Na druhém místě žebříčku je dvojice Lewis Hamilton a Nico Rosberg (45krát).

» Valtteri Bottas po tvrdé bitvě vybojoval 44. pódium. V historickém žebříčku předstihl Jackieho Stewarta a drží 18. příčku. Těsně před ním je Carlos Reutemann.

» Alexander Albon pokračuje ve výjimečné sérii. Při všech šesti startech za tým Red Bull se umístil do šestého místa.

» Max Verstappen bodoval při všech pěti startech ve VC Mexika. Dotáhnout zlatý hattrick se mu však – možná vinou kolize po startu – nepodařilo.

» Sergio Pérez dosáhl nejlepšího výsledku (7. místo) v domácí velké ceně. Ze sedmi Mexičanů ve F1 bodoval v Mexico City už jen Pedro Rodriguez de la Vega v roce 1970.

Sergio Pérez je nejúspěšnějším Mexičanem v historii F1, ale ještě nedokázal zvítězit ve velké ceně

» Max Verstappen sice podruhé v kariéře vyhrál kvalifikaci, ale o pole position přišel penalizací za nerespektování žlutých vlajek v jejím závěru. Na startu musel o tři místa zpět.

» Max Verstappen v kvalifikaci o tisícinu vteřiny překonal dosud nejlepší čas dosažený na Okruhu bratří Rodríguezů. Čas posunul na 1:14,758 (207,261 km/h).

» Alexander Albon překonal pátým místem na roštu dosavadní kariérní maximum.

» Charles Leclerc získal sedmé pole position v kariéře. Pošesté v řadě startoval do závodu z první řady.

» Ferrari obsadilo kompletní první řadu 65krát v historii. O jeden závod tím překonalo hlavního rivala Mercedes.

» Ferrari získalo pole position pošesté za sebou, což se mu naposled podařilo na přelomu let 2006 a 2007. Rekordmanem je Williams, který vybojoval čelní pozici ve 24 závodech za sebou od VC Francie 1992 do VC Japonska 1993.

» McLaren měl oba vozy v první desítce na startu VC Mexika poprvé od roku 1992. Carlos Sainz byl v posledních pěti kvalifikacích nejhůř sedmý.

» Daniil Kvjat dostal za zavinění kolize s Nikem Hülkenbergem v posledním kole penalizaci 10 vteřin. Z bodovaného 9. místa klesl na 11. a odjel s prázdnou.

» Nico Hülkenberg se díky penalizaci soupeře posunul alespoň k jednomu bodu a z posledních šesti závodů popáté bodoval.

» Lewis Hamilton bodoval už 30krát za sebou. Je to druhá nejdelší série v historii. Tu první drží také on za 33 velkých cen od VC Japonska 2016 do VC Francie 2018.

» Sebastian Vettel získal 120. pódium. Úspěšnější jsou jen Michael Schumacher (155) a Lewis Hamilton (149).