Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Šestého a osmého jezdce v cíli dělilo 138 tisícin vteřiny

Šestého a osmého jezdce v cíli dělilo 138 tisícin vteřiny

VC Štýrska – hra s čísly

Po týdnu si týmy na Red Bull Ringu daly repete. A ani druhý závod na stejné trati nepostrádal napětí. Mercedes sice znovu snadno zvítězil, ale o ostatní bodovaná místa se tvrdě bojovalo. Často na hranici pravidel.

Znovu jsme byli také svědky protestu, který po závodě podal Renault na Racing Point. Tentokrát byl zaměřený na brzdy, ale podstatou je to, o čem jsou všichni přesvědčeni – že růžové vozy Racing Pointu jsou věrnou kopií loňského Mercedesu.

Nabízíme vám ještě zajímavá čísla z VC Štýrska:

» Lewis Hamilton z Mercedesu vyhrál historicky první VC Štýrska na okruhu Red Bull Ring ve Spielbergu. Byla to již 42. různá velká cena během 71 ročníků mistrovství světa F1.

» Lewis Hamilton vybojoval 85. vítězství ve F1 a pouze šest triumfů mu zbývá do zdánlivě nedostižného rekordu Michaela Schumachera.

Lewis Hamilton vybojoval 85. vítězství ve F1. Foto: Mercedes

» Třetí trénink se v sobotu kvůli nepříznivému počasí a množství vody na trati neuskutečnil.

» Michael Schumacher může brzy přijít o další svůj rekord v počtu umístění na stupni vítězů. Historické pořadí: Michael Schumacher 155, Lewis Hamilton 152, Sebastian Vettel 120, Alain Prost 106, Kimi Räikkönen 103, Fernando Alonso 97…

» Mercedes bodoval ve 35. závodě v řadě od VC Rakouska 2018. Rekordem je šňůra Ferrari: 81 závodů od VC Německa 2010 do VC Singapuru 2014.

» Ferrari přišlo o oba vozy po vzájemné kolizi stejně jako v loňské VC Brazílie. Tentokrát však Charles Leclerc narazil do Sebastiana Vettela hned v prvním kole.

» Lewis Hamilton vyhrál 51. závod z pole position. V historickém pořadí jsou za ním Michael Schumacher (40), Sebastian Vettel (31), Ayrton Senna (29), Alain Prost (18), Nigel Mansell (17)…

» Alexander Albon vyrovnal čtvrtým místem své dosavadní maximum z VC Japonska 2019.

Sergio Pérez získal od fanoušků ocenění pro nejlepšího jezdce závodu. Foto: Racing Point

» Sergio Pérez postoupil ze 17. místa na startu na 6. v cíli. Za tento výkon byl fanoušky vyhlášen nejlepším jezdcem závodu.

» Trojice jezdců bojující o šesté místo projela cílem prakticky v jedné linii. Rozdíly byly miniaturní: 6. Sergio Pérez, 7. Lance Stroll +0,066, 8. Daniel Ricciardo +0,138 vteřiny.

» McLaren získal podruhé za sebou prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě. Ve VC Rakouska ho vybojoval Lando Norris, ve VC Štýrska rovněž poprvé v kariéře Carlos Sainz. Předtím se to podařilo Fernandu Alonsovi ve VC Maďarska 2017.

» V úvodních dvou závodech bodovalo 15 jezdců. Naprázdno zatím vyšli Kimi Räikkönen, Romain Grosjean, Kevin Magnussen, George Russell a Nicholas Latifi.

» Lewis Hamilton vybojoval s obrovským náskokem 1,216 vteřiny své 89. pole position. Teoreticky by mohl ještě letos překonat magickou stovku.

» Valtteri Bottas se musel na Red Bull Ringu spokojit s nejhorší startovní pozicí (4.) od příchodu do Mercedesu v roce 2017.

» Charles Leclerc nedokázal postoupit do třetí části kvalifikace. To se mu u Ferrari stalo jen v loňské VC Monaka.

George Russell podal ve zmoklé kvalifikaci zatím nejlepší výkon v F1. Foto: Williams

» George Russell poprvé v kariéře postoupil do druhé fáze kvalifikace. K proniknutí do první desítky mu potom chybělo jen 91 tisícin vteřiny.

» Penalizace odsunuly na startovním roštu tři jezdce: Landa Norrise za předjíždění při žlutých vlajkách v prvním tréninku, Charlese Leclerka za blokování Daniila Kvjata v kvalifikaci (vždy o tři místa zpět), Antonia Giovinazziho za výměnu převodovky (o pět).

» Romain Grosjean musel startovat z boxů kvůli výměně dílů v režimu uzavřeného parkoviště.

» Carlos Sainz vytvořil nový rekord okruhu časem 1:05,619 (236,894 km/h). Vylepšil tím výkon Kimiho Räikkönena 1:06,957 z předloňského roku.

Zdroj: FORMULE.cz