Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton nedokázal udržet tempo

Hamilton nedokázal udržet tempo

Může za tím být špatné nastavení vozu?

Sedminásobný šampion včera zažil něco, co se mu v posledních letech moc často nestávalo. Odjel standardní, vcelku klidný závod. Z druhého místa odstartoval docela dobře, stratég nepokazil strategii, mechanici nepokazili zastávku, nepokazilo se ani počasí, ani vůz neměl poruchu, ani bezpečnostní vozidlo nevyjelo, přesto neměl šanci posunout se před svého soupeře. Prostě nebyl tak rychlý jako Max Verstappen.

"Byl to dost osamělý závod," konstatoval Lewis Hamilton v cíli. "Snažil jsem se držet jeho tempo, ale ta jejich rychlost... Evidentně vůz za posledních pár týdnů hodně zlepšili. Nedokázal jsem držet krok. Netuším, kde jsme mohli ztrácet tolik času, ale prostě měli rychlost a dokázali si ji udržet déle než my. A samozřejmě hodně ztrácíme na rovinkách, alespoň z kokpitu to tak vypadalo. Ale aspoň jsme získali dobré body. Nesmíme se přestat snažit."

Naději Hamiltonovi dává Andrew Shovlin, hlavní závodní inženýr Mercedesu, který ze zapříčinění slabé konkurenceschopnosti podezírá "dost šílený směr nastavování vozu", který mohl pomoci kvalifikační rychlosti, ale také zapříčinit rychlejší opotřebení pneumatik.

Hamilton se za Verstappenem udržel jenom chvilku. Foto: Red Bull

Valtteri Bottas po startu z pátého místa minimalizoval škody a dojel na pódiovém třetím místě. Předjet Landa Norrise byla povinnost, před Sergia Péreze se dostal po chybě mechaniků Red Bullu při výměně pneumatik. Mexičan to pak zkusil s dvouzastávkovou strategii.

"Ještě na začátku posledního kola byl jeden a půl sekundy za mnou a v cíli to už byla pouze polovina sekundy," řekl Fin. "Ve druhém a třetím sektoru se však nedá moc dobře předjíždět, takže jakmile jsem se dostal z prvního sektoru bez chyb, tak jsem věděl, že i na pneumatikách v ubohém stavu bych to už měl doklepat do cíle. Jako tým jsme byli velmi šikovní, že jsme se před něj dostali. Měl pomalejší zastávku a my jsme zareagovali okamžitě, přestože jsme vůbec neměli v plánu měnit gumy tak brzy."

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes