Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton doplatil na strategii Mercedesu

Hamilton doplatil na strategii Mercedesu

Tým ho poslal do hustého provozu.

Mercedes se v rakouské kvalifikaci rozhodl využít krátkosti a rychlosti okruhu Red Bull Ring a pokusit se dát svým jezdcům ve Q3 tři měřené pokusy. A nedopadlo to dobře. Závodníci Mercedesu se dostali mimo rytmus svých soupeřů a v nevhodných chvílích naráželi na jezdce zahřívající nebo chladicí pneumatiky. Nakonec i Hamiltonova chyba v jeho posledním měřeném kole, kterého čas byl vymazán, lze přičíst náročnému zahřívacímu kolu, v němž předjel několik pomalejších vozů, místo toho, aby z boxů vyjel v čele pelotonu.

"Ano, rozhodně," přitakal Hamilton, když se ho novináři zeptali, zda bylo chybou předjíždět vozy před nájezdem do posledního měřeného kola. "Ale věděl jsem, že všichni budou pomalí a obával jsem se, že přijdu o teplo v pneumatikách. Musel jsem jet mimo ideální stopy, nabral jsem na pneumatiky kopec špíny a výjezd z poslední zatáčky byl strašný. V první zatáčce jsem ztrácel desetinu, ve druhé už dvě. Bylo to beznadějné a jak jsem se snažil, tak mi ustřelit zadek."

Hamilton zmínil také rychlost Red Bullu na rovinkách a že bude asi těžké předjet Verstappena na trati, když má výhodu podstatně vyšší maximální rychlosti. Že Hamilton neměl dobrou kvalifikaci ukazuje také fakt, že byl o méně než desetinu sekundy rychlejší než Lando Norris a o dvě desetiny než Pierre Gasly. Dokonce by startoval za týmovým kolegou, Valtterim Bottasem, kdyby ten nepřišel o tři místa na startu kvůli trestu za smyk v boxové uličce během tréninku.

"Podle mě to byl velmi přísný trest," řekl finský jezdec. "Ani mě nenapadlo, že za takovou věc můžu dostat trest. Jenže šéfové konkurenčních týmů si stěžovali, tak jsme byli potrestáni."

Trest dostal také Júki Cunoda, který Bottase zdržel v jednom z jeho rychlých kol ve Q3. Bottas ho nazval idiotem a stevardi mu udělili trest ztráty tří míst na startu.

Mercedes Red Bull možná předčí v zákrutách, ale na rovinkách mu to nejede. Foto: Mercedes

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes