Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen poprvé vyhrál z pole position

Verstappen poprvé vyhrál z pole position

VC Brazílie – hra s čísly

Jeden z nejzajímavějších závodů sezony měl mimořádně dramatický finiš. A ještě dohru po závodě, která změnila i postavení na stupni vítězů. Poprvé na něj vystoupili Pierre Gasly a virtuálně také Carlos Sainz.

Lewis Hamilton měl sice titul v kapse, ale rozhodně to neznamená, že by se ze všech sil nerval o vítězství. Svou snahu však v samém závěru přehnal.

Podívejme se nyní na zajímavá čísla z VC Brazílie:

» Max Verstappen vybojoval 8. vítězství v F1. V minulosti měli stejný počet na kontě například Jacky Ickx nebo Denny Hulme. Jen o jeden triumf úspěšnější je Mark Webber.

» Pierre Gasly obsadil ve své 46. velké ceně druhé místo a poprvé vystoupil na pódium. Nedokázal to ani ve svých 12 startech za Red Bull.

Carlos Sainz získal ve své 101. velké ceně poprvé stupeň vítězů

» Carlos Sainz se ve své 101. velké ceně dodatečně díky penalizaci Lewise Hamiltona posunul na třetí místo. Na svém prvním stupni vítězů si udělal pár fotografií až dlouho po závodě.

» Průměrný věk trojice na pódiu (byť se na něm kompletní nesešla) byl 23 let, 8 měsíců a 13 dní. Byl o tři měsíce a tři dny nižší než ve VC Itálie 2008 a tím se stal nejmladším v historii F1.

» Max Verstappen sice vyhrál poosmé, ale teprve poprvé z první pozice na startu. Bylo to jeho třicáté umístění na stupni vítězů.

» Honda se jako dodavatel motorů mohla radovat z jubilejního 5000. kola ve vedení závodu. Oslavila tím výročí narození zakladatele firmy Soičira Hondy (17. 11. 1906 – 5. 8. 1991).

» Toro Rosso díky druhému místu Pierra Gaslyho zaznamenalo nejlepší umístění od vítězství Sebastiana Vettela ve VC Itálie 2008.

» Honda dosáhla dvojitého vítězství (1. Verstappen, Red Bull, 2. Gasly, Toro Rosso) poprvé od VC Japonska 1991. Tehdy vyhrál Gerhard Berger před Ayrtonem Sennou v McLarenu.

» Honda obsadila první dvě místa v cíli se dvěma různými týmy poprvé od VC Itálie 1987, kde vyhrál Nélson Piquet ze stáje Williams před Ayrtonem Sennou z Lotusu.

» Kimi Räikkönen obsadil čtvrté místo. Přerušil tím sérii sedmi závodů bez bodového zisku, která byla nejdelší v jeho kariéře ve F1.

Kimi Räikkönen přerušil sérii sedmi závodů bez bodového zisku

» Antonio Giovinazzi vylepšil šestým místem své dosud nejlepší umístění ve F1. Týmu dojely oba vozy mezi prvními šesti poprvé od VC Německa 2012. Tehdy dojeli pro tým – ještě pod názvem Sauber – čtvrtý Kamuj Kobajaši a šestý Sergio Pérez.

» Pódiové umístění Carlose Sainze bylo jubilejním stým stupněm vítězů pro španělského jezdce. Jen devět zemí je úspěšnějších. Podíleli se na nich Fernando Alonso (97), Alfonso de Portago (1), Pedro de la Rosa (1) a Carlos Sainz (1).

» McLaren získal stupeň vítězů poprvé od VC Austrálie 2014 (2. Kevin Magnussen, 3. Jenson Button). Také tehdy se Jenson Button posunul na pódium až dodatečně, po diskvalifikaci Daniela Ricciarda.

» Druhé pole position Maxe Verstappena bylo dárkem ke 45. narozeninám týmového šéfa Christiana Edwarda Johnstona Hornera.

» Honda získala v Brazílii první postavení v čele startu od roku 1991, kdy stál na první pozici Ayrton Senna ve voze McLaren.

» Vítěz kvalifikace vyhrál VC Brazílie šestkrát z posledních sedmi ročníků. Pouze v roce 2017 zvítězil Sebastian Vettel z druhého místa na roštu.

» Lewis Hamilton se počtvrté za sebou nekvalifikoval do první řady na startu.

» Pierre Gasly se kvalifikoval do závěrečné části kvalifikace jako jediný jezdec z týmů středu pole počtvrté za sebou (kromě Mercedesu, Ferrari a Red Bullu).

» George Russell v kvalifikaci porazil týmového kolegu Roberta Kubicu i podvacáté v řadě. Naopak jezdci McLarenu mají vzájemnou bilanci 10:10.

» Charles Leclerc sice v kvalifikaci dosáhl čtvrtého času, ale kvůli výměně pohonné jednotky byl odsunut o deset míst dozadu.

» Carlos Sainz startoval z poslední pozice a v závodě byl klasifikován jako třetí.

» Daniel Ricciardo byl v závodě za zavinění kolize s Kevinem Magnussenem potrestán penalizací pět vteřin.

» Robert Kubica dostal penalizaci pět sekund za nebezpečné vyjetí z boxu, jímž hodně zpomalil projíždějícího Maxe Verstappena.

» Nico Hülkenberg byl potrestán penalizací pět sekund za předjetí soupeře ještě v režimu safety caru.

» Lewisi Hamiltonovi bylo dodatečně po závodě připočteno k času pět sekund za zavinění kolize s Alexanderem Albonem a tím klesl ze třetího na sedmé místo.