Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Liuzzi se chystá na debut v San Marinu

Liuzzi se chystá na debut v San Marinu

Tým Red Bull oficiálně potvrdil změnu jezdce

Vitantonio Liuzzi si odbyde svůj debut v roli závodního jezdce F1 při velké ceně San Marina ve dnech 22. - 24. dubna. Čtyřiadvacetiletý Ital, který byl členem Red Bull Junior týmu již od roku 2001 si vyzkouší po boku Davida Coultharda následující tři závodní víkendy - tedy Imolu, Barcelonu a také prestižní Monte Carlo.

Celý tým byl nesmírně potěšen výkony Christiana Kliena v prvních třech podnicích sezony a zatímco jej v roli závodního jezdce vystřída Liuzzi, dvaadvacetiletý Rakušan bude pokračovat v další důležité práci pro Red Bull. Kdo se stane pro následující období třetím jezdcem v pátečních trénincích bude oznámeno později.

Vitantonio Liuzzi: "Jsem velmi šťastný, že jsem dostal tuhle šanci ve Formuli 1, která byla vždy mým cílem, již od dob, kdy jsem začal závodit. Obzvlášť považuji za vsrušující nastoupit do prvního závodu v Imole. Samozřejmě, že je to pro mne obrovská šance a budu se snažit ji maximálně využít. Christian (Klien) předvedl v prvních třech závodech skvělé výkony a je jasné, že náš vůz má velký potenciál. Bude skvělé vstát v sobotu brzy ráno a mít co na práci!"

Christian Klien: "Se vstupem do letošní sezony mi bylo jasné, že Tonio (Liuzzi) dostane šanci závodit. Cítím, že jsem v úvodních závodech odvedl dobrou práci a jsem potěšen vlastními výkony, když jsem v kvalifikaci nikdy neskončil hůře než sedmý a v Austrálii i Malajsii jsem dokázal bodovat. Samozřejmě, že jako závodní jezdec chci závodit a bude pro mě velmi těžké všechno sledovat jen z boxů. Ale odjakživa rozumněl důvodům této strategie a nečiní mi žádné problémy. Přeji Toniovi co nejvíce štěstí a udělám všechno pro to, abych pomohl jemu i týmu."

David Coulthard: "Vím, že Christian bude přirozeně zklamaný, když nepojede v Imole, ale může být velmi spokojený se svým nástupem do Formule 1. Od samého začátku bylo jasné, že oba budou sdílet jeden kokpit a Tonio cítí důležitost své premiéry v Imole, což je trať kterou zná z Formule 3000 a dokonce na ni dokázal i zvítězit. Sám si velmi dobře pamatuji na svou první Grand Prix a velice se těším, že s nim budu moci sdílet tenhle výjimečný okamžik."

Christian Horner: "Máme štěstí, že do našeho týmu patří dva mladí a extrémně talentovaní jezdci z programu Red Bull Junior. Rok 2005 je pro Red Bull ročníkem výstavby týmu a jediná možnost, jak lze poznat skutečný potenciál jezdce je sledovat jeho počínání během celého závodního víkendu. Christian předvedl v úvodních závodech bezchybný výkon, který vyvrcholil ziskem bodů ve dvou z nich. Rozhodnutí o výměně není tedy v žádném případě odrazem jeho schopností. Pouze jde o šanci pro tým, jak poznat i druhého jezdce a dát mu šanci získat důležité zkušenosti. Během následujících tří závodů získáme jasné informace o Toniově potenciálu na tratích, kde dokázal loni ve voze F3000 pouze vítězit."