Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Odešel Niki Lauda

Odešel Niki Lauda

Trojnásobnému mistru světa bylo 70 let

Niki Lauda je mrtev. Trojnásobný mistr světa F1 zesnul „v klidu a pokoji“ v pondělních večerních hodinách ve věku 70 let. Zprávu o tom přinesla rakouská oficiální tisková agentura APA s odvoláním na prohlášení Laudovy rodiny.

S hlubokým zármutkem oznamujeme, že nás náš Niki opustil,“ praví se v něm. „Jeho jedinečné triumfy jako sportovce a podnikatele zůstanou nezapomenutelné. Jeho neutuchající činorodost, upřímnost a odvaha jsou trvalým vzorem pro nás všechny. V soukromí to byl milující a starostlivý manžel, otec a dědeček. Bude nám moc chybět.

Niki Lauda se během své kariéry stal trojnásobným mistrem světa F1

Lauda podstoupil v srpnu 2018 ve Vídeňské všeobecné nemocnici transplantací plic. Od té doby se zotavoval. Vícekrát se spekulovalo o jeho návratu do F1, jejíž neodmyslitelnou součástí po řadu let byl. Zůstalo však jen u jednoho videa, zveřejněného loni v listopadu na sociální síti Twitter.

„Muž dvou tváří“ (této přezdívky se mu dostalo po plastických operacích v důsledku těžké nehody na Núrburgringu v roce 1976) se stal světovým šampionem v letech 1975, 1977 a 1984. Po skončení aktivní kariéry byl úspěšným byznysmenem, zejména v oboru letecké dopravy. Od roku 2012 zastával funkci předsedy dozorčí rady týmu Mercedes ve F1. Nesmírně populární byl i jako svérázný televizní komentátor velkých cen.

Ze dvou manželství měl Lauda celkem čtyři děti: syny Mathiase (jenž se neúspěšně pokoušel kráčet v jeho šlépějích) a Lukase a dvojčata Miu a Maxe.