Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hrdina, bojovník, rovný chlap, co se nikdy nevzdal

Hrdina, bojovník, rovný chlap, co se nikdy nevzdal

Formule 1 se loučí s Nikim Laudou

Skon Nikiho Laudy hluboce zasáhl celý svět F1. A nejen ten. Soustrast pozůstalým už vyjádřili i nejvyšší představitelé Rakouské republiky a řada osobností z nejrůznějších oborů lidské činnosti.

Niki navždy zůstane velikou legendou formule 1. Ztělesňoval hrdinství, lidskost a upřímnost, na trati i mimo ni. Zůstává po něm obrovská mezera. Ztratili jsme v něm nejen člověka, který uskutečnil možná nejpůsobivější návrat všech dob, ale také někoho, kdo do moderní F1 přinesl tak cennou jasnost a otevřenost. Jeho rozumný hlas budeme velmi postrádat. Jako náš kolega byl v uplynulých šesti a půl letech vždy brutálně čestný a zároveň loajální. Niki, jsi nenahraditelný, nikdo takový jako ty už nikdy nepřijde. Byla to pro mě nesmírná pocta, moci tě nazývat svým přítelem,“ napsal šéf týmu Mercedes Toto Wolff. 

První dva tituly mistra světa vybojoval Niki Lauda ve službách Ferrari

Velmi emocionálně zareagoval exmistr světa Nico Rosberg: „Milý Niki! Děkuji ti za všechno. Moc jsem se toho od tebe naučil. Tvoje zaujetí, bojový duch, schopnost poprat se s překážkami i trpělivost s mladými závodníky byly jedinečné. Já a sto milionů tvých fanoušků, kterým jsi dodával odvahu nevzdat se ani v těžkých časech, teď myslí na tebe a tvoji rodinu. Odpočívej v pokoji. Nico.

Před pár týdny jsem na svůj účet umístil svoji fotku s Nikim. V mnoha komentářích pod ní ho lidé vyzývali, aby nepřestával bojovat, což on ostatně dělal celý život. Tentokrát to ale nezvládl a dnes je to velmi smutný den pro formuli 1. Ciao Niki,“ svěřil se někdejší šéf stájí Benetton a Renault Flavio Briatore.

Třetí přidal jako jezdec McLarenu

Sbohem Niki. Dal jsi nám skvělé životní lekce. Vzpomínky na tebe nikdy nezmizí,“ uvedl další ze světových šampionů Damon Hill. Jeho současný kolega od mikrofonu Sky Sports a bývalý výborný pilot F1 Martin Brundle k tomu dodal: „Velký člověk, odhodlaný, cílevědomý, talentovaný, vášnivý, přímý, upřímný, pokorný, skvělý společník. Čas, který měl od osudu vypůjčený po své strašné havárii v roce 1976, zužitkoval bezezbytku.“ 

Takto ho ještě máme v živé paměti

Agentury také citují Laudova ošetřujícího lékaře profesora Waltera Klepetka: „Neexistuje žádná konkrétní příčina jeho úmrtí. Byl to dlouhý proces, na jehož konec se pacient včera dostal. Niki Lauda bojoval. Byl to fantastický chlap. Ale už nějakou dobu bylo zřejmé, že ho nedokážeme vrátit na dráhu života.