Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

V čem byl Verstappenův manévr jiný než Rosbergův?

V čem byl Verstappenův manévr jiný než Rosbergův?

Němec v Rakousku dostal penalizaci za podobný incident

Michael Massi, ředitel velkých cen F1, který úzce spolupracuje se sportovními komisaři, přiznal, že incident Nika Rosberga s Lewisem Hamiltonem z třetí zatáčky posledního kola Velké ceny Rakouska 2016 jim byl přehrán během posuzování včerejšího incidentu mezi Maxem Verstappenem a Charlesem Leclerkem.

Připomeňme si, že Rosberg vedl velkou cenu, když na něj Lewis Hamilton zaútočil a pokusil se ho předjet vnějškem třetí zatáčky. Německý závodník byl delší na brzdách, došlo ke kontaktu a Hamilton byl nucen vyjet za vysoký žlutý obrubník. Rosberg zůstal vpředu, jenže s těžce poškozeným předním křídlem. Do konce kola ho předjel týmový kolega, ale i další dva soupeři, takže vůbec nebyl na stupních vítězů. Potom mu už mohlo být celkem jedno, že za způsobení kolize dostal desetivteřinový trest. Pro Verstappena by stejná penalizace znamenala ztrátu vítězství.

Zajímavé je Massiho vysvětlení, v čem se tyto dva incidenty zásadně odlišují: "Viděl jsem ten záznam a řekl bych, že velký rozdíl byl v tom, kam Nico hleděl. Max, na rozdíl od něj, byl soustředěný na zatáčku a na to, aby z ní vyjel co nejrychleji."

Je pravdou, že Rosberg se při incidentu příliš nestaral o apex zatáčky a ke kolizi došlo na jiném místě.

Verstappenův šéf Christian Horner přirozeně  souhlasí s rozhodnutím sporotvních komisařů.

"Dostal ho na brzdách a ve vrcholu zatáčky byl dříve," řekl o Verstappenovi. "V té chvíli byla zatáčka jeho. Ten druhý se má v takové situaci stáhnout a možná se pokusit o lepší výjezd. Ale jinak je to konec hry, šachmat. I komisaři to tak vidí."