Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Šest tisícin vteřiny bylo nejméně za devět let

Šest tisícin vteřiny bylo nejméně za devět let

VC Velké Británie – hra s čísly

VC Velké Británie se jela už po sedmdesáté. Nechyběla totiž v žádném z dosavadních ročníků mistrovství světa F1. Tím se může pochlubit už jen Itálie. V Silverstone se navíc uskutečnil 13. května 1950 úplně první podnik světového šampionátu.

Britské velké ceny se uskutečnily v Silverstone (53), v Brands Hatch (12) a v Aintree (5). Od roku 1987 však je pořadatelem závodu výhradně okruh na bývalém vojenském letišti v Silverstone.

Tady je několik zajímavých čísel kolem VC Velké Británie:

» Lewis Hamilton vybojoval jubilejní 80. vítězství. Do vyrovnání absolutního rekordu Michaela Schumachera mu zbývá už jen jedenáct triumfů.

» Lewis Hamilton zvítězil v domácí velké ceně už pošesté. Překonal tím Jima Clarka a Alaina Prosta s pěti vítězstvími ve VC Velké Británie. Čtyřikrát vyhrál Nigel Mansell, třikrát Jack Brabham, Niki Lauda a Michael Schumacher.

» Mercedes si připsal zásluhou Lewise Hamiltona už 70. nejrychlejší kolo v závodě. Historický žebříček vedou Ferrari (251), McLaren (155), Williams (133) a Lotus (76).

» Mercedes získal v této sezoně již sedmé dvojité vítězství z deseti závodů a 51. v historii. Popatnácté se o to zasloužili Lewis Hamilton s Valtterim Bottasem.

Pierre Gasly poprvé v sezoně dojel do cíle před týmovým kolegou Maxem Verstappenem

» Ferrari bodovalo již ve 37. závodě za sebou. Série trvá od VC Malajsie 2017. Rekord drží stejný tým s neuvěřitelnou šňůrou 81 bodovaných umístění v řadě. Bylo to od VC Německa 2010 do VC Singapuru 2014.

» Charles Leclerc vystoupil popáté na stupeň vítězů, aniž by vyhrál závod. Nick Heidfeld však stál na pódiu třináctkrát bez vítězství. Ze současných jezdců jsou před Leclerkem ještě Romain Grosjean (10) a Sergio Pérez (8).

» Max Verstappen se 19krát za sebou umístil do pátého místa. Naposled se mu to nepodařilo kvůli technické závadě ve VC Maďarska 2018.

» Pierre Gasly vylepšil své výsledkové maximum na 4. místo. Poprvé skončil ve výsledkové listině před týmovým kolegou Maxem Verstappenem.

» McLaren byl znovu nejlepší z týmů středu pole. Carlos Sainz obsadil 6. místo a vyrovnal tím své nejlepší výsledky v barvách týmu z Wokingu. Také v průběžném pořadí je zatím nejlepším jezdcem z „druhé ligy“.

» Nico Hülkenberg bodoval v Silverstone posedmé za sebou. K jedinému bodu se dostal v předposledním kole, když předjel Alexandera Albona.

» Kimi Räikkönen obsadil 8. místo a v Silverstone bodoval už popatnácté ze 17 startů. V roce 2007 zde za volantem ferrari vyhrál.

Carlos Sainz junior je zatím nejúspěšnějším jezdcem z "druhé ligy"

» Daniil Kvjat sice potřetí za sebou uvízl v první fázi kvalifikace, ale přesto letos pošesté v závodě porazil týmového kolegu Alexandera Albona.

» Romain Grosjean po kolizi s týmovým kolegou závod nedokončil. Bylo to letos už popáté, což je nejvíc ze všech startujících.

» Valtteri Bottas (na úvodním snímku vpravo) vybojoval desáté pole position, z toho čtvrté v této sezoně. Vyhrál o šest tisícin vteřiny, což je nejtěsnější rozdíl od VC Německa 2010. Tehdy porazil Sebastian Vettel (Red Bull) rivala Fernanda Alonsa (Ferrari) o dvě tisíciny.

» První tři v kvalifikaci – Bottase, Hamiltona a Leclerka – dělilo jen 79 tisícin vteřiny. Bylo to nejméně od VC USA 2018, kde se nejrychlejší trojice – Hamilton, Vettel, Räikkönen – seřadila v rozmezí 70 tisícin vteřiny.

» Mercedes získal v Silverstone sedmé pole position za sebou. Pětkrát byl nejrychlejší Lewis Hamilton, jednou Nico Rosberg a Valtteri Bottas.

» Charles Leclerc startoval počtvrté za sebou mezi nejlepší trojicí. Zároveň potřetí za sebou předčil týmového kolegu Sebastiana Vettela.

» Lando Norris v této sezoně v kvalifikaci předčil týmového kolegu Carlose Sainze už posedmé.

» Alexander Albon se podruhé probojoval do třetí fáze kvalifikace. Naopak jeho týmový kolega Daniil Kvjat byl poprvé od roku 2016 třikrát za sebou vyřazen v první části.