Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton stál posté s mercedesem v první řadě

Hamilton stál posté s mercedesem v první řadě

VC Velké Británie – hra s čísly

Lewis Hamilton vyhrál potřetí za sebou a v průběžném pořadí pronásledovatelům uniká. Na domácí trati v Silverstone vyhrál už posedmé a je nejúspěšnějším jezdcem v historii britské velké ceny.

Během víkendu došlo k jedné paradoxní situaci. Mexičan Pérez byl pozitivní při testu na Covid-19 a musel do izolace. Tým Racing Point rychle povolal náhradníka Hülkenberga, ale ten se nakonec kvůli technické závadě v závodě nesvezl.

Podívejme se teď na zajímavá čísla z VC Velké Británie:

»    Lewis Hamilton vyhrál posedmé domácí velkou cenu, což se dosud nikomu nepodařilo. Šestkrát byl na domácí trati úspěšný Alain Prost, pětkrát Jim Clark, čtyřikrát Juan Manuel Fangio, Nigel Mansell a Michael Schumacher.

»    Lewis Hamilton vyhrál 87. velkou cenu a už jen čtyři triumfy mu zbývají ke zdánlivě nedostižnému rekordu Michaela Schumachera.

»    Lewis Hamilton vyhrál jubilejní dvacátý závod sólem od startu do cíle. Vytvořil tím nový historický rekord. Za ním jsou Ayrton Senna (19), Sebastian Vettel (15), Jim Clark (13), Jackie Stewart a Michael Schumacher (11).

»    Red Bull vybojoval první stupeň vítězů ve VC Velké Británie po čtyřech letech. Tehdy i tentokrát zásluhou Maxe Verstappena.

»    Daniel Ricciardo vyrovnal své nejlepší umístění (4.) v barvách Renaultu. Předtím se mu to podařilo ve VC Itálie 2019. Renault od návratu do F1 ještě nedosáhl na pódium.

Daniel Ricciardo čtvrtým místem vyrovnal nejlepší umístění pro Renault. Foto: Renault


»    Renault si během víkendu připsal 20 bodů (4. Ricciardo, 6. Ocon), a to je nejvíc od loňské VC Itálie.

»    Lewis Hamilton jako jediný bodoval ve všech čtyřech letošních závodech. Třikrát byli úspěšní Valtteri Bottas, Max Verstappen, Lando Norris, Alexander Albon, Sergio Pérez, Daniel Ricciardo, Lance Stroll, Carlos Sainz a Sebastian Vettel.

»    Sebastian Vettel v předchozích 14 sezonách nikdy neskončil ve velké ceně desátý, ale letos se mu to podařilo už dvakrát: ve VC Rakouska a Velké Británie.

»    George Russell byl na startu potrestán penalizací pěti míst za ignorování žlutých vlajek v kvalifikaci (z 15. na 20. pozici).

»    Daniil Kvjat se musel na startu posunout o pět míst dozadu za výměnu převodovky (ze 14. na 19.).

»    Nico Hülkenberg měl startovat z uličky před boxy, ale nakonec do závodu vůbec nevyjel.

Nico Hülkenberg byl narychlo povolán do Silverstone, ale v závodě se nesvezl. Foto: Racing Point


»    Renault po závodě znovu podal oficiální protest na vůz Lanceho Strolla z týmu Racing Point.

»    Romain Grosjean dostal varování za to, že během brzdění v 6. zatáčce změnil směr jízdy při obraně před útokem Daniela Ricciarda. Za stejný prohřešek vůči Carlosi Sainzovi viděl během závodu černobílou vlajku.

»    Antonio Giovinazzi dostal v závodě penalizaci pět sekund za nedodržení minimální rychlosti za safety carem.

»    Alexander Albon byl potrestán penalizací pět sekund za zavinění kolize s Kevinem Magnussenem v 18. zatáčce.

»    Lewis Hamilton projel 51. kolem s náskokem 34,243 vteřiny před Maxem Verstappenem, ale kvůli defektu pneumatiky byl v cíli rozdíl jen 5,856 vteřiny.

»    Max Verstappen zajel nejrychlejší kolo závodu časem 1:27,097 (243,494 km/h). Vytvořil tím nový rekord okruhu.

»    Williams stále zůstává jediným týmem, který letos ještě nebodoval.

»    Lewis Hamilton získal již 91. pole position a suverénně vládne historickému pořadí. Za ním jsou Michael Schumacher (68), Ayrton Senna (65), Sebastian Vettel (57), Jim Clark (35) a Alain Prost (33).

»    Lewis Hamilton stál posedmé v čele startu domácí velké ceny. Překonal tím dosavadní rekord Ayrtona Senny (6).

»    Mercedes je prvním týmem, který na stejném okruhu získal poosmé za sebou pole position.

»    Britský jezdec vybojoval už 25. postavení v čele startu v britské velké ceně.

»    Lewis Hamilton se na startu postavil již ve 148. závodě do první řady. Bylo to už posté ve 144. závodě v barvách Mercedesu.

»    Mercedes v kvalifikaci proti loňsku zrychlil o 79 setin vteřiny. Red Bull i Ferrari byly pomalejší než loni.

»    Max Verstappen získal pro Red Bull poprvé od roku 2016 třetí pozici na startu ve VC Velké Británie.

»    Sebastian Vettel přišel v závěru kvalifikace o nejlepší čas kvůli vyjetí z tratě v 9. zatáčce přes povolený limit. Propadl se tím na 10. místo na startu. Letos byl na tom lépe jen jednou.

Sebastian Vettel prožívá u Ferrari krušné období. Foto: Ferrari


»    Pierre Gasly a Lance Stroll dosáhli ve druhé části kvalifikace na tisícinu vteřiny stejný čas. Dál postoupil Stroll, protože ho zajel dřív.

»    George Russell potřetí za sebou postoupil do druhé fáze kvalifikace, naopak jezdci Alfy Romeo to letos ještě nedokázali.

»    Kimi Räikkönen byl vyřazen v první části kvalifikace popáté za sebou. To se mu dřív nikdy nestalo. Letos potřetí byl pomalejší než týmový kolega Antonio Giovinazzi.

Zdroj: originální materiál redakce, titulní foto: Mercedes.