Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Norrisův vůz prý měl poruchu baterie

Norrisův vůz prý měl poruchu baterie

Jezdec i tým berou vinu na sebe, poškodili Albona

Lando Norris včera bezprostředně po vypadnutí z kvalifikace řekl, že poprvé v sezoně McLaren zklamal a ani se nepřiblížil k využití celého potenciálu vozu. Carlos Sainz postoupil až do závěrečné části kvalifikace a obsadil sedmé místo, zatímco Norris těsně, ale přece vypadl již v Q1.

"Prostě jsem nedal dohromady dobré sektory tehdy, když se to počítalo," litoval Norris, aniž by poukázal na nějakou nespokojenost nebo problém s vozem. "Bylo to těsné a velmi malá chyba, možná stojící čtvrtinu desetiny sekundy, mi zabránila v postupu do Q2.

Je to frustrující, ale hlavně jsem poprvé letos zklamal sebe i svůj tým. Vůz na to dnes rozhodně měl a já jsem nevyužil potenciál, zatímco Carlos byl ve Q3."

McLaren však přiznal, že mladíkův vůz nebyl v naprostém pořádku.

"Byla tam porucha baterie. Stálo ho to desetinu sekundy. Nebýt toho, dostal by se do Q2 a všechno mohlo být jinak," řekl později Andreas Seidl, šéf týmu McLaren.

Fanoušci se obávali, že Norrisovi hrozí i penalizace za zdržení soupeře v rychlém kole. Když časomíra ukazovala nulu, Alexander Albon se v techničtější pasáži ocitl zaseklý za Norrisovým MCL34. Přišel o šanci postoupit a po dokončení kola parádně zuřil. Situaci ještě okořenil fakt, že bývalí soupeři z F2 spolu kamarádí. O potrestání Norrise však sportovní komisaři ani neuvažovali, protože také byl v rychlém kole.

Odehrálo se to tak, že McLaren poslal své jezdce na trať zajet rychlá kola s velkou rezervou. Po rychlém kole měli trochu času zchladit gumy a přitom pohodlně stihnout vjezd do dalšího měřeného kola. To pak bylo, nejen v Norrisově případě, tak pomalé, že jej ani nedokončili a místo na cílovou rovinku zamířili rovnou do boxové uličky.

Nicméně bylo dostatečně rychlé na to, aby si komisaři Norrise ani nepozvali na kobereček. Mohl to být od McLarenu i taktický tah? Možná, ale nevyšel, jelikož mimo dosah dvou oranžových retardérů se zlepšil Antonio Giovinazzi z Alfy Romeo, která své jezdce poslala do měřeného kola s minutovým předstihem.