Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel dojel podruhé z poslední pozice na pódium

Vettel dojel podruhé z poslední pozice na pódium

VC Německa – hra s čísly

Závodníci z Německa získali 12 titulů mistra světa a vyhráli 178 závodů. Teď se může stát, že se VC Německa vytratí z kalendáře velkých cen F1. Na příští rok stále není podepsaná smlouva a jednání zatím nevedou ke shodě.

VC Německa se v minulosti konala na třech tratích: 37krát na Hockenheimringu, 26krát na Nürburgringu a jednou na Avusu v Berlíně. Jen dva jezdci ji dokázali vyhrát čtyřikrát: Michael Schumacher a Lewis Hamilton.

Podívejme se ještě na několik zajímavých čísel kolem letošní VC Německa:

» Mercedes spojil oslavu 200. účasti ve velké ceně s oslavami 125 let své přítomnosti v motorsportu. Nevydařila se však podle představ. Valtteri Bottas nedojel a Lewis Hamilton po havárii získal alespoň dva body.

» Max Verstappen vyhrál sedmou velkou cenu. Ze sedmnácti Nizozemců, kteří v MS F1 startovali, je stále jediným vítězem. Jeho otec Jos byl dvakrát třetí.

» Red Bull vyhrál 61. závod. O triumfy se podělili jen čtyři jezdci: Sebastian Vettel 38, Mark Webber 9, Daniel Ricciardo a Max Verstappen po 7. 

Sebastian Vettel získal v Monze pro Toro Rosso první pódium a dosud jediné vítězství

» Toro Rosso čekalo na návrat na stupeň vítězů 10 let, 10 měsíců a 14 dní od VC Itálie 2008. Tehdy vybojoval Sebastian Vettel v Monze jediné vítězství pro tým z Faenzy.

» Max Verstappen se 20krát za sebou umístil do pátého místa. Naposled se mu to nepodařilo kvůli technické závadě ve VC Maďarska 2018.

» Alfa Romeo dosáhla nejlepšího umístění v novodobé historii týmu: 7. Räikkönen, 8. Giovinazzi. Po závodě však byli oba jezdci penalizováni 30 vteřinami za prohřešek na startu a klesli mimo bodovaná místa.

» Lewis Hamilton se díky těmto penalizacím posunul z 11. na 9. místo a tak se nepřerušila jeho série 23 bodovaných umístění za sebou.

» Williams získal první bod nejen v této sezoně, ale poprvé od VC Itálie 2018.

» Robert Kubica bodoval po dlouhých 8 letech, 8 měsících a 14 dnech od VC Abú Zabí 2010. Vytvořil tím nový historický rekord.

Robert Kubica naposled bodoval ve VC Abú Zabí 2010 za volantem renaultu

» Jos Verstappen, otec vítěze Maxe, se na Hockenheimringu před 25 lety při tankování ocitl v plamenech. Tehdy byl kolegou Michaela Schumachera v týmu Benetton.

» Dva různé vozy s motory Honda vybojovaly pódiové umístění poprvé od VC Austrálie 1988. Tenkrát v Adelaide dojel první Alain Prost, druhý Ayrton Senna (oba McLaren-Honda) a třetí Nélson Piquet (Lotus-Honda).

» Alexander Albon, třiadvacetiletý Thajec narozený v Londýně, vylepšil šestým místem své kariérní maximum. Dosud bylo jeho nejlepším umístěním 8. místo z VC Monaka 2019.

» Lance Stroll vybojoval čtvrtým místem pro Racing Point nejlepší letošní výsledek. Navíc se nakrátko dostal i do vedení v závodě. Kanaďan byl lepší jen ve VC Ázerbájdžánu 2017 v kokpitu williamsu.

» Carlos Sainz letos posedmé bodoval a 5. místo bylo jeho dosud nejlepším umístěním ve službách McLarenu.

» Romain Grosjean a Kevin Magnussen ve druhém závodě po sobě vzájemně kolidovali, ale přesto dojeli na bodovaných místech a ukončili čtyři velké ceny trvající půst.

 

Romain Grosjean (vlevo) a Kevin Magnussen se ve druhém závodě po sobě srazili - tentokrát jen lehce...

 

» Lewis Hamilton získal první pole position na Hockenheimringu od roku 2008. Dosáhl tím už 87. postavení v čele startu.

» Sebastian Vettel neprošel první fází kvalifikace poprvé od VC Malajsie 2017. Podruhé v kariéře však dojel z poslední pozice na roštu na pódium. Ve VC Abú Zabí 2012 postoupil z 24. na 3. místo.

» Max Verstappen sice vyhrál už sedmou velkou cenu, sedmkrát stál v první řadě na startu, ale ani jednou ještě nezískal pole position. Dotahuje Jeana Behru, který startoval desetkrát z první řady, ale ani jednou z první pozice.

» Pierre Gasly sice ve druhém tréninku havaroval, ale v kvalifikaci dosáhl dosud nejlepšího výsledku v kariéře (4.). V závodě ho však vyřadila kolize.

» Kimi Räikkönen skončil v kvalifikaci pátý o patnáct tisícin vteřiny za Pierrem Gaslym. Bylo to nejlepší postavení Alfy Romeo na startu od VC Monaka 1985 (4. Eddie Cheever).

» Lance Stroll ukončil sérii 14 závodů od VC Japonska 2018, v nichž se nedokázal dostat do druhé části kvalifikace.

» Na prvních deseti pozicích na startu – tedy v první polovině roštu – stáli zástupci osmi různých týmů. Chyběly pouze Toro Rosso a Williams.