Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Räikkönen i Hamilton vytvořili historické rekordy

Räikkönen i Hamilton vytvořili historické rekordy

VC Španělska – hra s čísly

Jubilejní 50. velká cena Španělska se jela po třicáté na Katalánském okruhu u Barcelony. Na této trati se jezdí o body nepřetržitě od roku 1991. Popáté z posledních sedmi ročníků vyhrál obhájce titulu Lewis Hamilton.

Kimi Räikkönen překonal další historický rekord. Na první místo se dostal i v počtu ujetých kilometrů ve velkých cenách. Momentálně jich má na kontě 84 013, což znamená, že již víc než dvakrát objel zeměkouli… Překonal tím dosavadního rekordmana Fernanda Alonsa.

Podívejme se teď na některá zajímavá čísla z VC Španělska:

»    Lewis Hamilton v Barceloně vyhrál počtvrté za sebou. Kromě toho byl úspěšný ještě v roce 2014. Celkem to bylo jeho 88. vítězství.

»    Lewis Hamilton získal 156. postavení na pódiu. Vytvořil tím nový historický rekord, když o jeden vavřín překonal Michaela Schumachera.

»    Sergio Pérez se po dvou absencích zaviněných pozitivním testem na covid-19 vrátil do startovního pole a dosáhl nejlepšího výsledku v sezoně (5.). 

Sergio Pérez mohl být s návratem po karanténě zcela spokojen. Foto: Racing Point


»    Pouze tři vozy absolvovaly plný počet kol. Stalo se tak poprvé od VC Rakouska 2018 (1. Max Verstappen, 2. Kimi Räikkönen, 3. Sebastian Vettel).

»    Lewis Hamilton bodoval ve 39. závodě za sebou (od VC Velké Británie 2018) a navýšil vlastní historický rekord.

»    Valtteri Bottas vybojoval jubilejní padesátý stupeň vítězů. Jen o jeden víc má na kontě jeho slavnější a úspěšnější krajan Mika Häkkinen.

»    Motor Mercedes byl ve vedení velké ceny už 29krát za sebou. O jeden závod tím předstihl Ford Cosworth a Hondu. Nejdelší sérii měl Renault (44) od VC Maďarska 1994 do VC San Marina 1997.

»    Max Verstappen, který zde v roce 2016 vyhrál svoji první velkou cenu, vystoupil popáté za sebou na stupeň vítězů. Rekordmanem je Michael Schumacher, který to dokázal 19krát od VC USA 2001 do VC Japonska 2002.

»    Lewis Hamilton mohl získat posedmé tolik ceněný Grand Slam – pole position, nejrychlejší kolo, vítězství a vedení od startu do cíle. Připravil ho o něj týmový kolega Valtteri Bottas ziskem nejrychlejšího kola. Jim Clark získal Grand Slam osmkrát.

»    Lance Stroll vyrovnal čtvrtým místem dosud nejlepší umístění Racing Pointu a jeho předchůdců ve VC Španělska.

»    Carlos Sainz (6.) vybojoval své nejlepší umístění v domácí velké ceně. V předchozích pěti startech nikdy nedojel hůř než devátý.

 

Carlos Sainz byl na domácí trati tradičně úspěšný. Foto: McLaren


»    Alexander Albon (8.) porazil Pierra Gaslyho o pouhých 589 tisícin vteřiny a dojel si pro páté bodované umístění za sebou. O bod předstihl Landa Norrise a v průběžném pořadí je šestý.

»    McLarenu letos potřetí v závodě bodovali oba jezdci.

»    Charles Leclerc během působení u Ferrari poprvé odstoupil kvůli technické závadě.

»    Lewis Hamilton získal 92. pole position, když týmového kolegu Valtteriho Bottase zdolal o 59 tisícin vteřiny.

»    Lewis Hamilton vybojoval už 150. postavení v první řadě na startu. Na dalších místech historického žebříčku jsou Michael Schumacher (116) a Sebastian Vettel (101).

»    Motory Mercedes získaly jubilejní 200. pole position. Historicky úspěšnější jsou Ferrari (229) a Renault (213).

»    Max Verstappen startoval ve Španělsku poprvé ze třetí pozice. Dosud nikdo z této pozice na suchu na Katalánském okruhu nezvítězil.

»    Sergio Pérez čtvrtým místem vyrovnal své dosud nejlepší postavení na startu. Dokázal to už posedmé. Jednou v barvách týmu Sauber, čtyřikrát Force India a dvakrát Racing Point.

»    Carlos Sainz teprve podruhé v této sezoně v kvalifikaci předčil týmového kolegu Landa Norrise.

»    Lando Norris zatím ve všech šesti letošních kvalifikacích postoupil do finálové fáze. Tentokrát měl k dobru jen dvě tisíciny vteřiny na jedenáctého Sebastiana Vettela.
 
»    Pierre Gasly byl podeváté za sebou v kvalifikaci úspěšnější než týmový kolega Daniil Kvjat.

»    Kimi Räikkönen posunul letos poprvé Alfu Romeo do druhé části kvalifikace.

Zdroj: originální materiál redakce, úvodní foto: Mercedes.