Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton překonal bodový rekord za sezonu

Hamilton překonal bodový rekord za sezonu

VC Abú Zabí – hra s čísly

Takový průběh závěrečné velké ceny 70. ročníku mistrovství světa asi nikdo neočekával. Zcela suverénně ji ovládl staronový mistr světa. A to způsobem, jako by soupeřům na závěr zápasu zasadil tvrdý K.O.

Lewis Hamilton se po celý závod nedostal pod tlak. Max Verstappen byl tentokrát jen jeho stínem a ostatní sváděli virtuální taktickou bitvu prostřednictvím pneumatik. Nejvíc proto upoutala skvělá stíhací jízda Valtteriho Bottase.

Podívejme se nyní na zajímavá čísla z VC Abú Zabí:

» Lewis Hamilton absolvoval 250. velkou cenu. V ní vyhrál jubilejní 50. závod z pole position. Je to nejvíc v historii, Michael Schumacher jich má na kontě čtyřicet.

» Lewis Hamilton po devatenácté vyhrál závod sólem od startu do cíle. Vyrovnal tím dosavadní rekord Ayrtona Senny.

» Lewis Hamilton získal patnáctý hattrick v kariéře (pole position, nejrychlejší kolo, vítězství) a dotahuje se na Michaela Schumachera (22).

» Lewis Hamilton vybojoval šestý Grand Slam (pole position, nejrychlejší kolo a vítězství od startu do cíle). Na nejúspěšnějšího Jima Clarka ztrácí ještě dva stejně vydařené závody.

 

Lando Norris jako nováček ve F1 bodoval ve více než polovině závodů

 

» Lewis Hamilton shromáždil během sezony celkem 413 bodů a to je nový historický rekord. K dispozici bylo celkem 546 bodů, takže jich získal 75,64 %. V roce 2013 však byla úspěšnost Sebastiana Vettela dokonce 83,58 %.

» Lewis Hamilton vyrovnal svůj dosavadní historický rekord v sérii bodovaných umístění. Zastavil se na čísle 33 mezi VC Japonska 2016 a Francie 2018, teď mezi VC V. Británie 2018 a VC Abú Zabí 2019.

» Max Verstappen překonal 2. místem své nejlepší umístění v Yas Marině, ale ještě nikdy tady nejezdil na vedoucí pozici.

» Max Verstappen dosáhl svého nejlepšího umístění v konečném pořadí, když překonal největšího soupeře Charlese Leclerka v závěrečných třech závodech sezony.

» Charles Leclerc sice ukončil sérii čtyř závodů bez stupně vítězů, ale cílem projel o propastných 40 vteřin později než vítěz.

» Valtteri Bottas kvůli výměně pohonné jednotky startoval až z poslední pozice, dokázal se však probojovat na čtvrté místo v cíli.

» Alexander Albon dojel v osmém z devíti závodů pro Red Bull do šestého místa. Jediný jeho nezdar zavinil kolizí Lewis Hamilton.

» Sergio Pérez se posedmé za sebou umístil na okruhu Yas Marina do desátého místa.

» Lando Norris ve své nováčkovské sezoně v McLarenu bodoval ve více než polovině závodů (11krát).

» Carlos Sainz se díky jedinému získanému bodu posunul na šesté místo konečného pořadí před Pierra Gaslyho.

» Charles Leclerc byl po závodě vyšetřován, ale nepotrestán. Tým zaplatil za nesrovnalosti při nahlášení množství paliva pokutu 50 000 €.

» Lewis Hamilton získal první pole position od VC Německa a celkem 88. v kariéře. Je to už o dvacet víc, než dosáhl Michael Schumacher.

 

Robert Kubica se rozloučil s F1 a může vzpomínat na jedno slavné vítězství ve VC Kanady 2008

 

» George Russell jako jediný ve všech kvalifikacích sezony překonal týmového kolegu Roberta Kubicu.

» Lewis Hamilton v kvalifikaci překonal dosud nejlepší čas dosažený na okruhu Yas Marina výkonem 1:34,779 (210,958 km/h).

» Lewis Hamilton v závodě vytvořil na 27 kol starých pneumatikách z tvrdé směsi nový traťový rekord časem 1:39,283 (201,388 km/h).

» Robert Kubica se rozloučil s formulí 1 s bilancí 97 velkých cen, 1 vítězství (VC Kanady 2008), 1 pole position, 1 nejrychlejšího kola a 12 postavení na pódiu.