Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Patnáct a pět je jednadvacet

Patnáct a pět je jednadvacet

Abiteboul posunul lhůtu pro Renault

S pozoruhodnou konstrukcí se vytasil šéf stáje Renault Cyril Abiteboul. Podle něj je patnáct a pět jednadvacet.

Jde samozřejmě o známé vyhlášení francouzské automobilky z roku 2015. Když tehdy přejímala tým Lotus, dala na vědomí, že do pěti let hodlá bojovat o titul mistra světa.

Pětiletka se zvolna chýlí ke konci a po nějakých triumfech ani vidu, ani slechu. Nedostižnou metou je i umístění na stupni vítězů v některé velké ceně. Navíc neexistuje žádný seriózní důvod věřit tomu, že napřesrok bude radikálně lépe.

Řekli jsme opravdu pět let od roku 2015,“ jal se vysvětlovat Abiteboul v zářijovém vydání časopisu F1 Racing. „Nechci, aby to vyznělo jako výmluva, ale nikdo nepředpokládal, že k faktickému převzetí dojde až v prosinci. Už v létě jsme přitom chtěli začít stavět nové auto. K tomu však nedošlo. Museli jsme nastoupit se starým vozem.

 

Cyril Abiteboul posunul lhůtu do roku 2021

 

Podle toho to také dopadlo, Renault v sezoně 2016 posbíral všeho všudy osm bodů. Takže tuto periodu prý není možno do časové lhůty započítat a ta skončí až v roce 2021.

Je smutné, že ve světě F1 tak uznávaný člověk se musel uchýlit k plytkým vytáčkám. Že se projektu Renaultu nedaří, je zjevné již delší dobu.

Pořád si za plánem stojím, ovšem mezikroky byly náročnější, než jsme očekávali,“ přiznal Abiteboul. „Chtěli jsme investovat o patnáct procent prostředků méně než Mercedes. Ve skutečnosti jsme zůstali o 30 až 40 procent pod touto hranicí. Tohle jsme podcenili.