Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull použil své velmi staré motory

Red Bull použil své velmi staré motory

Ještě jednou o pohonných jednotkách v Belgii

V Belgii na velmi rychlém okruhu, kde se dá dobře předjíždět, před závodem na Monze, velmi rychlém okruhu, kde se naopak předjíždí těžko, se s motory taktizovalo více než dost. Nebudeme se opět vracet k rošádám Renaultu, sebevědomí Ferrari a problémům Mercedesu. Ale Honda a Red Bull nám dluží ještě jedno upřesnění, o které se podělily až po skončení závodu ve Spa-Francorchampsu.

Připomeňme, že Max Verstappen měl s motorem velké problémy již v kvalifikaci, po které lakonicky poznamenal, že se jedná o starý známý problém, žádné překvapení. V neděli pak po otřesném startu závod zahodil kolizí s Kimi Räikkönenem v první zatáčce. Věděli jsme, že Verstappen nenasadil novou pohonnou jednotku, ale až po závodě jsme se dozvěděli, že to byla Spec 2.

Spec 2 je označení pohonné jednotky, kterou týmy Hondy používaly před Velkou cenou Francie. Motor, se kterým Verstappen vyhrál dva závody, a který si vysloužil jeho pochvalu, byl již Spec 3.

Také jsme věděli, že Alexander Albon si bere nový motor Hondy, Spec 4, jenže do kvalifikace a závodu už nastoupil se starším. A to také byla Spec 2, zděděná po Pierrovi Gaslym. Tento motor vydržel a Albon s trochou štěstí dojel do cíle pátý, čímž dosáhl maxima možného po startu z chvostu.

Je možné, že to takto Red Bull neměl v plánu a k výměně došlo po pátečních problémech. Otázkou je, zda si Red Bull s Hondou na rychlé trati tak málo věřily, že závod předem zahodily naplánováním použití dožívajících motorů. Navíc Max Verstappen ještě nepoužil Spec 4, takže pokud k tomu dojde v pátek v Monze, dostane penalizaci. V Monze se předjíždí těžko, takže pak může dávat smysl namontovat do jeho vozu Spec 3 a nový motor si ponechat do Singapuru, Ruska a hlavně do Japonska.