Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Honda má od Belgie lepší pohonnou jednotku

Honda má od Belgie lepší pohonnou jednotku

Na nových bateriích pracovala roky.

Honda prozradila, že od Velké ceny Belgie mají jezdci Red Bullu k dispozici nové, vylepšené úložiště energie. Pravidla dovolují výrobcům změnit specifikaci každé z hlavních částí pohonné jednotky pouze jednou za rok, ale japonská automobilka sezonu začala s loňskými bateriemi. Až v létě byly totiž vyrobeny nové, na jejichž vývoji se pracovalo roky. Boj o mistrovský titul nejspíš Japonce přiměl pokračovat v investicích přesto, že o pár měsíců se jméno Honda z F1 vytratí.

"Tohle nové úložiště bylo vyvinuto projektem, který trval několik let. Za cíl měl zkombinovat vylepšení efektivity s výraznou redukcí hmotnosti," řekl šéf vývoje pohonné jednotky, Jasuaki Asaka. "V poslední sezoně v tomto sportu tak Honda dokázala přinést nové úložiště energie osazeno lehčími články, které mají i nižší elektrický odpor, vyšší efektivitu a extrémní sílu.

Chceme dosáhnout nejvyšší cíl, což znamená porazit Mercedes a vyhrát šampionát dříve, než na konci roku 2021 z F1 odejdeme. Potřebovali jsme zlepšení a rozhodli jsme, že nasazení nového úložiště energie, původně naplánováno na rok 2022, realizujeme v roce 2021."

Mezitím se blíží Velká cena Ruska a Max Verstappen po kvalifikaci ztratí tři pozice na startu, jako trest za zavinění kolize v Itálii. Podle Helmuta Marka je možné, že Red Bull se k tomuto trestu rozhodne přidat další a Verstappenovi dá nový motor, případně celou pohonnou jednotku. Při kolizi ve Velké Británii totiž přišel o jednu téměř novou, dříve nebo později bude tedy potřebovat nasadit motor nad pravidly povolený počet a v Rusku z první řady již beztak neodstartuje.

Honda dělá vše proto, aby tentokrát z F1 neodešla bez titulu. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, RTL, úvodní foto: Red Bull