Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappenova PU je v pořádku

Verstappenova PU je v pořádku

51G přežila stejně dobře jako jezdec.

Může to znít až neuvěřitelně, ale celá pohonná jednotka Hondy, která ve Velké Británii spolu s Maxem Verstappenem absolvovala náraz s přetížením 51G, se zdá být v absolutním pořádku. Po použití v prvním pátečním tréninku před Velkou cenou Maďarska udělala Honda kontrolu a analýzu a nenašla žádný problém. Z havárie vyvázla bez zranění, stejně jako samotný Verstappen, ačkoli monopost Red Bullu putoval rovnou do šrotu.

"Jsme rádi, že Max nemá po nehodě v Silverstone žádné následky a po prohlídce jeho PU použité ve Velké ceně Velké Británie můžeme říct, že nadále pracuje zcela normálně," oznámil technický ředitel Hondy, Tojoharu Tanabe.

Pro nizozemského závodníka, který před dvěma týdny přišel o kopec bodů z náskoku před Lewisem Hamiltonem, to může být mimořádně důležitá zpráva. Jezdci mají na sezonu přiděleny pouze tři spalovací motory, tři turbodmychadla a po tři kusy z hybridních systémů na sezonu. Při překročení tohoto počtu bude FIA ​​udělovat tresty ztráty míst na startovním roštu, což pro jezdce téměř s jistotou znamená ztrátu naděje na vítězství v závodě.

Verstappen chce samozřejmě vyhrát také v Maďarsku, kde zatím o poměru sil moc nevíme, jelikož pátek byl mimořádně horký a po zbytek víkendu se počítá s alespoň mírným ochlazením. Nejrychlejší kola však prozatím patří jezdcům Mercedesu.

"Mezi prvním a druhým tréninkem jsme udělali pár změn, takže teď potřebujeme zjistit, které byly dobré a které ne," řekl Verstappen včera večer. "Kromě toho, trať byla neskutečně rozpálená, o to hůře je teď možné dělat nějaké závěry. Naše ztráta (na mercedesy) není nijak velká.

Podle Hondy je pohonná jednotka schopná absolvovat další závody. Foto: Honda

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull