Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Racing Point obvinil Renault

Racing Point obvinil Renault

Brzdová soustava jeho vozů je prý ilegální

Výsledky Velké ceny Japonska nelze pořád pokládat za definitivní. Nejistých je devět bodů, které si v ní vyjel tým Renault. Racing Point totiž podal protest ohledně legálnosti brzdové soustavy v jeho vozech.

Daniel Ricciardo a Nico Hülkenberg přitom dosáhli třetího nejlepšího zisku v sezoně a po naprosto marné kvalifikaci mile překvapili.

Jenže teď Racing Point na Renault žaluje, že jeho auta používají systém, umožňující automatickou úpravu vyvážení brzd v průběhu kola. To ovšem není dovoleno, tuto činnost musejí vykonávat jezdci. Článek 11.1.3. technických předpisů jasně praví, že „každé zařízení, které je schopné ovlivnit nastavení nebo výkon kterékoliv součásti brzdového systému, je zakázáno.“ 

Racing Point zpochybnil legálnost vozů týmu Renault

Racing Point se na útok dobře připravil. Předložil dvanáctistránkový materiál, který se problematikou zabývá skutečně důkladně. Je jasné, že musel být alespoň zčásti připraven už před japonským podnikem.

Experti FIA budou potřebovat čas, proto odmítli vyslovit verdikt už v Suzuce. Prozatím zabavili z monopostů Renaultu volanty a elektronické řídící jednotky. Následovat budou detailní analýza dat a vypracování písemné zprávy pro sportovní komisaře, kteří rozhodnou o případném trestu.

Renault ve svém prohlášení vzal záležitost na vědomí s tím, že připraví svoji detailní obhajobu.