Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kvalifikační závod zatím neprošel

Kvalifikační závod zatím neprošel

V sezoně 2020 ho neuvidíme

Ticho po pěšině. Tak by se dal ve stručnosti charakterizovat ohlas napjatě očekávané středeční schůzky, která měla finalizovat podobu předpisů pro sezonu 2021.

Oficiální výstupy sice z podobných setkání neexistují, pokaždé ale nějaký „dobře informovaný zdroj“ něco pustil. Tentokrát nic. Z toho se dá usuzovat, že jednání zřejmě skončilo nezdarem.

Víme tak pouze o jediné věci, která v Paříži přišla na přetřes. Návrh, aby se ve třech velkých cenách v sezoně 2020 (konkrétně ve Francii, Belgii a Rusku) konal zkušebně kvalifikační závod, narazil na zásadní odpor části týmů. Bez jejich jednoznačného souhlasu ovšem neměla tato idea šanci na přijetí. 

Kvalifikační závod v příštím roce neuvidíme

Spočívala v tom, že v sobotu by se místo kvalifikace uskutečnilo klání o délce zhruba 100 kilometrů, tedy jakýsi sprint. Postavení na jeho startu by odpovídalo umístění v šampionátu, jenže v opačném sledu.

V tom byl právě kámen úrazu. Špičkové stáje prý měly obavu, že na tak krátkou distanci nedokáží zdolat potenciálně slabší konkurenty a do vlastní velké ceny budou odjíždět z nevýhodných pozic. Přišly proto s protinávrhem, aby se na rošt stavěla auta dle výsledků ze druhého tréninku. To se zase nelíbilo ostatním, protože by se oproti současnému stavu vlastně nic nezměnilo.

Před pár měsíci se sportovní ředitel F1 Ross Brawn nechal slyšet: „Chápu, že puristé mohou být znepokojeni, ale my se nesmíme bát experimentů, jinak nedosáhneme žádného pokroku.“ Zatím však obava z důsledků zásadní přestavby mistrovství světa vítězí.