Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Znovu je na stole kvalifikační závod

Znovu je na stole kvalifikační závod

Mercedes ho z něj ale chce smést

FIA oprášila nápad se sobotním kvalifikačním závodem, jenž by nahradil klasický souboj o pole position. Tentokrát ho hodlá uplatnit pouze v případě, že se dva podniky pojedou za sebou na stejném okruhu. Podle provizorního kalendáře se to tedy týká VC Rakouska a Velké Británie.

Návrh se objevil v pátek a týmy o něm mají rozhodnout hlasováním tento týden. Už teď je ovšem téměř jisté, že neprojde. Předpokládá totiž, že na rošt třicetiminutového klání nastoupí účastníci v opačném pořadí, než je aktuální stav šampionátu. 

Představa Mercedesu v poslední řadě může být lákavá. Zda to ale zvýší sportovní hodnotu závodu, je diskutabilní. Foto: Pirelli

Poněkud překvapující je, že zásadně proti je jediná stáj. Naopak žádnou senzací není, že se jedná o Mercedes. A protože se zcela určitě nejedná o akutní záležitost, nutnou pro řádný chod mistrovství, je potřebný souhlas všech soutěžících.

Mezinárodní automobilová federace tímto způsobem vysílá pokusný balónek. Ráda by tuto změnu pravidel trvale zavedla od sezony 2022.

Zdroj: FORMULE.cz