Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton bude uhlíkově neutrální

Hamilton bude uhlíkově neutrální

Prodal letadlo, těžko se loučí s auty

Který z jezdců nejlépe drží prst na tepu doby? Asi se shodneme, že Lewis Hamilton. A v Mexiku opět dokázal, že je o několik dalších kroků před ostatními a zásadně mění svůj životní styl. Pryč jsou časy, když na sociální sítě věšel fotografie ze svého soukromého tryskáče.

Úřadující šampion F1 rozšířil řady těch, kteří chtějí zachránit svět před ekologickou katastrofou a začínají pěkně sami od sebe. Do konce roku by už kupříkladu návštěva u něj doma neměla najít ani jediný plast, který by nebyl rychle přirozeně rozložitelný.

"Viděl jsem dokument o věcech, které si většina z nás neuvědomuje. Dal jsem si za cíl, že do konce roku budu uhlíkově neutrální," řekl Hamilton v Mexiku. "Nedovolím, aby někdo v mé kanceláři, ale ani u mě doma, kupoval plasty. Chci, aby vše bylo recyklovatelné. Včetně deodorantu, zubního kartáčku. Hodlám změnit celý svůj osobní prostor."

Dobře, dřevěný zubní kartáček je jedna věc, ale co to letadlo, které mu umožňuje pohodlně cestovat mezi Londýnem, New Yorkem, Los Angeles a Tokiem? Držte se pevně!

"To jsem prodal už před rokem! Nyní létám mnohem méně. Snažím se už tolik nelétat a většinou jsou to běžné komerční lety. Je to velká změna v mém životě. Vyhýbám se zbytečným výletům. Když jsem v Británii s rodinou, tak prostě zůstanu někde v Bedfordshire a neletím na dovolenou někam jinam. Také se jinak stravuji," připomněl jezdec, jenž od roku 2017 dokazuje, že i vrcholový sportovec může být veganem.


Britský závodník, milovník pěkných věcí, má také sbírku automobilů rozesetou po světě. I ta se ale výrazně mění.

"Doma používám nový Smart Electric a pár starších vozů jsem prodal. S některými jsem se loučil těžko, přitom s několika z nich jsem téměř nejezdil. Mám to štěstí, že mám i pár vozů od Mercedesu. Kupříkladu ve Spojených státech jsem měl tři mercedesy. Poslal jsem je zpět výměnou za (elektrický) EQC. V Londýně mám Maybach, i ten půjde pryč. Myslím, že Maybach plánuje začít prodávat něco nového s hybridním pohonem, takže budu mít něco takového. Miluji Maybach, ale nesedí k tomu, za co teď bojuji," vyhlásil úřadující mistr světa.

Změna se dotkne také jeho módní kolekce, na které spolupracuje se značkou Tommy Hilfiger.

"Téměř 70 % oblečení se shoduje se zásadami udržitelnosti. Jsou z recyklovatelných vláken, případně umělé kůže. Cílem je dostat se na sto procent. Snad to zvládneme během roku nebo dvou. Mohu říci, že i Tommyho Hilfigera, který pracuje v dost škodlivém průmyslu, to pobídlo otočit se tímto směrem," pochválil se.

Hamilton také vyzdvihl fakt, že vůz F1 teď během závodu spálí o třetinu méně benzinu než před hybridní érou. On ale nezajde tak daleko, že by kariéru ukončil ve formuli E.