Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Pérez odstartuje z boxové uličky

Pérez odstartuje z boxové uličky

Hloupá chyba mu zřejmě zničila závod

Velká cena USA se ještě ani pořádně nerozeběhla a Sergio Pérez už lítá v pěkném průšvihu. Kvalifikace pro něj bude pouhou formalitou, protože do závodu beztak odstartuje z boxové uličky.

Na konci druhého pátečního tréninku byl Mexičanův vůz vybrán, aby podstoupil kontrolní vážení. Pilot ale v nájezdu do boxů přehlédl příslušný signál. Chybu si vzápětí uvědomil a zeptal se týmu, co má dělat. Ze zdi Racing Pointu mu jakási chytrá hlava poradila, aby zajel do garáže. Mechanici si vyzkoušeli výměnu pneumatik a pak teprve auto odtlačili k místu oficiálního vážení. Všechno špatně.

Přehlédnutí a špatná rada přišly Péreze draho

Pravidla totiž jasně praví, že od vydání pokynu k podstoupení kontroly hmotnosti až do jejího uskutečnění se na monopostu nesmí pracovat. Důvod je jasný: stáj by se mohla pokusit zamaskovat případný podvod. To zřejmě nebyl tento případ, jenže televizní záběry jasně ukázaly, že došlo minimálně k přezutí.

Sportovní komisaři proto po obsáhlé diskusi s jezdcem a zástupcem Racing Pointu byli nuceni uložit relativně přísný trest. Žádná jiná penalizace totiž podle sportovního předpisu není možná.