Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ouředníček hasil svého forda

Ouředníček hasil svého forda

Potom mu ještě upadla střecha

Kalvárie posádky Tomáš Ouředníček – David Křípal na letošní Rallye Dakar pokračuje. Ve druhé etapě čelila požáru svého Fordu Ranger.

Nikdy jsem na Dakaru nestartoval z tak zadních pozic,“ svěřil se Ouředníček. „Vyjížděli jsme s malými buginami, pomalými auty a kamiony. Strašně se prášilo. Ale dali jsme do toho všechno a předjížděli jsme jeden stroj za druhým.

Po čase však do kabiny pronikl zápach spáleniny. Důkladná kontrola však nic podezřelého neodhalila. „Rozhodl jsem se pro jistotu zresetovat řídící jednotku vypnutím zapalování. Jenže pak už jsem nenastartoval. Startér nefungoval. Naštěstí se na místě ukázal chlapík, který nás roztáhl,“ líčil trudné zážitky Ouředníček. „Pokračovali jsme dál. V kaňonu na trati se před námi najednou objevil kus skály, mně se auto dostalo trochu do smyku a abych nenarazil, musel jsem prudce zabrzdit. A u toho mi chcípl motor. Tentokrát nás zachránil závodník, který nás potáhl směrem dozadu.“ 

Díra na výfuku málem způsobila zkázu celého auta

V následující neutralizaci se najednou zpod vozu vyvalil hustý dým. „Začala nám hořet rezervní pneumatika. Já tam přiběhl s hasičákem. Nejspíš únavou materiálu se objevila ve výfuku díra, která rozpálila celý rám. To zničilo startér a nakonec i zapálilo gumu. Bylo velké štěstí, že přišla neutralizace, jinak nám závoďák nejspíš shořel,“ podotkl jezdec Ultimate Dakar Racingu.

Nesnázím však pořád nebyl konec. „Upadla střecha s důležitými chladiči a dalšími věcmi. David po dojezdu do cíle ji na motorce hledal, protože to bylo těsně u bivaku,“ uzavřel ohlédnutí za dramatickým dnem Ouředníček.