Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sauber Petronas představuje nový vůz

Sauber Petronas představuje nový vůz

12.1.2004 na letišti v rakouském Salzburgu.

Text: Tomáš Richtr

Dnes, pár minut po 19. hodině našeho času, spatřil světlo světa Sauber C23. Řídit jej v letošní sezóně budou Giancarlo Fisichella a Felipe Massa, který se po roční přestávce strávenou testováním pro Ferrari do týmu vrací.

Auto bylo novinářům představeno v hangáru č. 7 na rakouském letišti v Salzburgu na počest desetiletého partnerství s nápojovým koncernem Red Bull.

Ačkoli mohli přítomní návštěvníci vidět nové auto na monitorech počas celého dne, oficiálně bylo odhaleno až večer. Giancarlo Fisichella se netajil svým přáním závodit pro některý z top týmů.

"Mým snem je samozřejmě závodit za jeden z top týmů - Ferrari, McLaren nebo Williams," řekl Fisichella. "Tudíž je důležité se Sauberem získat co nejvíce bodů, zajet dobrou sezónu."

Na otázku, zda by měl zájem o Montoyovo místo, odpověděl: "Samozřejmě."

Jeho týmovým kolegou bude Felipe Massa. Ten se po roční přestávce vrací do Sauberu se zkušenostmi testmana Ferrari, manažera mu dělá Nicolas Todt, syn Jeana Todta.

Sauber bude používat stejnou převodovku a stejný motor, co letos Ferrari. Největší změnou je kryt motoru a vůbec celá zadní část monopostu. Testovat jej tým poprvé bude ve středu ve Valencii.

"Je menší a lehčí a doufám, že i rychlejší," řekl Peter Sauber. "Naším cílem pro rok 2004 je jednoduše zlepšit své výkony. Jak rychle se nám to povede, to záleží na rychlosti, s jakou se nám podaří výsledky z aerodynamického tunelu přenést na dráhu."

"Naším cílem pro rok 2004 je jednoduše zlepšit své výkony," řekl dále Švýcar. "Jak rychle se nám to povede, to záleží na rychlosti, s jakou se nám podaří výsledky z aerodynamického tunelu přenést na dráhu.

Přítomnost sedmi silných automobilek dělá naši situaci těžší než kdy jindy, ale my jsme na tenhle souboj připraveni."

Sauber úzce spolupracuje s týmem Ferrari, který mu dodává motory a převodovky. Vzhledem ke skutečnosti, že Ferrari je jediným top týpem, který používá pneumatiky Bridgestone, bude kromě supermoderního aerodynamického tunelu Sauberu Ferrari využívat ještě dva jeho jezdce pro jejich testy: navrátilce Felipa Massu a Giancarla Fisichellu.

Gincarlo Fisichella pak od středy bude ve Valencii nové C23 testovat. V ten den slaví Fisichella 31. narozeniny.

Felipe Massa je podle vlastních slov připraven nabyté zkušenosti coby testman Ferrari aplikovat jako závodní jezdec u Sauberu.