Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Týmy se mají kontrolovat navzájem

Týmy se mají kontrolovat navzájem

První roky rozpočtového stropu nebudou snadné

Navzdory odložení revoluce v technických pravidlech odstartuje experiment nazvaný rozpočtový strop příští rok. Celé desítky let se tvrdilo, že ve F1 rozpočtový strop nikdy nemůže fungovat, že by velké týmy měly více možností podvádět než malé, kterým je potřeba nějak pomoci. Výkonný sportovní ředitel F1 Ross Brawn připouští, že k funkčnosti systému musí přispět vzájemná kontrola týmů samotných.

"Ve F1 funguje neustálá cirkulace zaměstnanců. Inženýři přestupují z jednoho týmu do druhého, a právě tímto způsobem byla odhalena většina kauz," vysvětluje Brawn. "Všechny týmy jsou si vědomy, že pokud budou podvádět, určitě tato informace unikne spolu s někým, kdo odejde příští týden.

Tým kontroluje i sám sebe, právě proto, že ví, že tento inženýr půjde příští rok do jinam a tajemství bude prozrazeno. Takže tým kontroluje sám sebe, týmy se hlídají navzájem a my budeme mít skupinu šikovných auditorů. Naším partnerem bude Deloitte. Už má zkušenosti z jiných sportů. Jistě, v příštích letech narazíme na pár výzev, ale čím dříve začneme, tím dříve dostaneme náklady pod kontrolu."

Výše trestu za překročení rozpočtového stropu se bude určovat případ od případu, přičemž možnosti sahají od pouhých napomenutí přes odebrání bodů až po vyloučení ze šampionátu. Skeptikům nahrávají kauzy fotbalového Manchesteru City i ragbyového týmu Saracens. V těchto sportech je poměrně jednoduché vyloučit tým ze soutěže, ale dokáže si to někdo představit ve F1?

"Kauzu kolem Saracens v ragby jsme sledovali. Museli zaplatit za to, co udělali. Pro nás je to dobrý příklad, protože ukazuje, že podvádění má následky," je přesvědčen Brawn.

Brawn doufá, že týmy se budou chovat zodpovědně. Bylo by to poprvé... Foto: Formula One

Zdroj: FORMULE.cz