Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Algarve získalo licenci Grade A

Algarve získalo licenci Grade A

Návrat F1 do Portugalska?

V těchto nejistých časech přichází další překvapivá zpráva. Portugalský mezinárodní okruh Algarve, otevřený v roce 2008, získal licenci FIA Grade A. To neznamená nic jiného, ​​než že splňuje standardy potřebné k tomu, aby mohl uvítat formuli 1.

"O získání licence se pokoušíme od minulého roku, kdy nás nevštívil ještě Charlie Whiting s Eduardem Freitasem," prozradil šéf okruhu Paulo Pinheiro. "Provedli jsme veškeré změny, o které nás pak Mezinárodní automobilová federace požádala a teď jsme od ní obdrželi licenci nejvyššího stupně."

Pinheiro také řekl, že v listopadu má trať vyzkoušet jeden z týmů F1, jeho jméno ale neprozradil. Vzhledem ke změnám v kalendáři velkých cen se termín může posunout. Nejspíše také nebude moci vyjet letošní vůz a opráší se starší model.

Portugalsko se tedy může ucházet o velkou cenu, a to dokonce již letos, pokud jiné evropské okruhy nechají v improvizovaném kalendáři bílá místa. Zatím je cílem Algarve hostit závod MotoGP a/nebo zimní testy F1.

"Je taková možnost. Hodně bude záležet na tom, jak bude pokračovat pandemie. Motorsportovní disciplíny musejí sestavit nové kalendáře," připomněl Pinheiro.

Podle zdrojů webu GrandPrix současná chaotická situace obnovila zájem o F1 také u majitelů druhého portugalského okruhu. Licenci Grade A má mít i Estoril, kde se VC Portugalska konala v letech 1984 až 1996. Estoril ale tuto zprávu zatím nepotvrdil.

Algarve už hostilo závod F2, na F1 nemělo licenci. Foto: Renault

 

Zdroj: FORMULE.cz