Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Velká cena Belgie se ocitla v ohrožení

Velká cena Belgie se ocitla v ohrožení

Kvůli nařízení vlády se zřejmě nebude moci uskutečnit

Zdá se, že evropská část kalendáře velkých cen, jak byla původně naplánována, je už definitivně v troskách. Před dvěma dny jsme se dozvěděli, že 28. června se nebude moci konat Velká cena Francie, protože tamní úřady prodloužily zákaz masových akcí do konce června. Vláda těžko zkoušené Belgie zašla podstatně dále a tento typ podniků zakázala až do konce srpna. Velká cena Belgie se přitom letos měla jet 30. srpna.

Obě velké ceny by se možná mohly uskutečnit, kdyby na tribunách nebyli fanoušci. Ale i pak může být problémem cestování a přítomnost stovek lidí z týmů, FIA, pořadatelské společnosti a mnoha dalších. Závod ve Spa-Francorchamps se přitom v posledních letech těšil velké oblibě, hlavně u fanoušků z nedalekého Nizozemska. Souhrnná návštěvnost třídenní akce se blížila k číslu 250,000 osob.

"Už jsme o tom slyšeli. Veřejné zdraví má prostě přednost," konstatoval Stijn de Boever, obchodní ředitel VC Belgie, v rozhovoru pro Motorsport. "V nejbližších dnech budeme hledat odpovědi na řadu otázek. Pak zvážíme všechny možnosti. Dovedete si představit, nad čím asi uvažujeme. Můžeme změnit termín, může se závodit bez diváků... Ale i kdyby na tribunách nebyli fanoušci, akce si vyžádá přítomnost mnoha osob. A co to vlastně je masová akce? Je to 500, 3000 nebo 5000 lidí? S jistotou mohu říci, že závod nebude v původním termínu se spoustou diváků na tribunách."

Prodloužení zákazu v Belgii se kromě F1 dotklo také tradičního vytrvalostního závodu 24 hodin Spa i šestihodinovky WEC, která už byla odložena z původního květnového termínu na 15. srpen.

V Belgii se asi nebude závodit ani v srpnu. Určitě ne za přítomnosti tisíců diváků. Foto: Ferrari

Zdroj: FORMULE.cz