Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ferrari vyvinulo vlastní plicní ventilátor

Ferrari vyvinulo vlastní plicní ventilátor

Nenechá si jej pro sebe, podělí se s celým světem

Ferrari v rámci boje proti nemoci Covid-19 vyvinulo plicní ventilátor. Ve spolupráci s Italským technologickým institutem sídlícím v Janově se na projektu s kódovým označením FI5 podíleli inženýři z divizí F1, GT i silničních automobilů. Zařízení je navrženo přímo pro těžké případy onemocnění Covid-19. Itálie je přitom jednou z nejvíce postižených zemí na světě.

První dva prototypy FI5 byly zkonstruovány minulý týden a od té doby prošly všemi funkčními testy. Nákresy potřebné k jeho sestrojení budou poskytnuty jako open-source, což umožní společnostem po celém světě začít s výrobou vlastní verze. Ferrari hledá výrobního partnera pro Itálii, protože očekává, že FIA ​​v blízké době ukončí povinnou odstávku továren týmů F1, aby se stihly připravit na Velkou cenu Rakouska, jež by se měla jet na začátku července.

"Technologický transfer je jedním ze stěžejních elementů naší strategie. Pokračujeme v několika projektech, avšak spolupráce s Ferrari byla obzvlášť přínosná. Projekt nastartovaly urgentní problémy v péči o zdraví. Za rychlou reakci můžeme být vděční kombinaci Scuderie, která je naším národním pokladem, a výzkumného střediska, jež patří mezi globální špičku mezi těmito institucemi," řekl Giorgio Metta, vědecký ředitel Italského technologického institutu.

Jako open-source je dostupná také CPAP, náhrada za plicní ventilátor z dílny Mercedesu, zatímco Ferrari již vyrobilo ventily a armatury pro ochranné masky.

Plicní ventilátor z Maranella. Foto: Ferrari

Zdroj: FORMULE.CZ