Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Leclerkova nejcennější lekce od Ferrari?

Leclerkova nejcennější lekce od Ferrari?

Trpělivost přináší růže

Uplynul pouze rok od chvíle, kdy Charles Leclerc poprvé odstartoval do velké ceny jako závodník Ferrari. Zároveň to byla jeho teprve druhá sezona ve F1. Přesto tvrdí, že Scuderia ho naučila být trpělivým.

"Naučili mě tam trpělivosti," odpovídá Leclerc na otázku, jakou nejcennější lekci dostal v týmu Ferrari. "Předtím mi tuto lekci nikdo nedokázal dát. Ve Ferrari jsem ale pochopil, že bez ní to nepůjde. Nemůže být všechno hned. Jezdec musí být i trochu trpělivý a učit se od nejlepších. V mém případě od Sebastiana. Nějaký čas pak trvá, než věci zapadnou na své místo. Prostě bylo třeba čekat a já byl dost netrpělivý."

Leclerc si nejspíš vyčítá několik chyb v kvalifikacích, když se hned na začátku sezony snažil být rychlejší než Sebastian Vettel. To se mu také povedlo, ale chytil se až uprostřed roku. Stále měl dost času na to, aby vyhrál dva závody a v konečném hodnocení šampionátu skončil před týmovým kolegou. Trpělivost je možná i tou vlastností, kterou ve velmi podobné situaci neprokázal Pierre Gasly, jenž byl po polovině sezony vyhozen z Red Bullu.

Leclerc se učí trpělivosti. Foto: Ferrari

Leclerc dále ve videu zveřejněném na Twitteru mluví o dlouhém čekání na chvíli, než vkročil do ikonické továrny v Maranellu.

"Poprvé jsem tam byl, když mi bylo 11 nebo 12 let. Byli jsme tam spolu s Julesem Bianchim. Dovnitř jsem se ale nedostal, neměl jsem kartu. Dosud si ale pamatuji, jak jsem továrnu obdivoval zvenčí a představoval si, že se tam jednoho dne dostanu. Teď už není tak těžké dostat se tam. Já jsem tam poprvé byl v roce 2015, když mě vzali do Jezdecké akademie Ferrari. Otec šel se mnou a byl to emotivní zážitek. Jeden z vrcholů mé kariéry," vzpomíná.

Monačan má k Ferrari od dětství speciální vztah. Městský stát sice obklopuje Francie, ale italské hranice jsou coby kamenem dohodil. A právě tam mladý Leclerc začínal a díky tomu i mluví plynule italsky, což je pro jezdce Ferrari velkou výhodou.

"Jako dítě jsem trávil tak 80 procent času na italských motokárových okruzích, takže jsem se řeč naučil tak nějak přirozeně. Musel jsem, abych se domluvil s mechaniky," vybavuje si.

Leclerc čeká na konec pandemie doma v monackém apartmánu. Aktuálně nemá ideální podmínky k trénování, neboť v Monaku teď člověk smí vyjít ven a sportovat pouze hodinu denně. Většinou tedy posiluje uvnitř.

"Mám tady spoustu sportovního náčiní. Dá se to, ale není to ideální," krčí rameny.

Zdroj: FORMULE.cz