Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Když se Kresta učil krotit WRC

Když se Kresta učil krotit WRC

Na Rallye Liberec ho zradil ráfek

Před dvaceti lety se Roman Kresta začal seznamovat s rallyovými vozy specifikace WRC. Naše galerie ho zachycuje na trati Rallye Paramo Liberec, která se v dubnu 2000 konala v okolí Liberce, Hodkovic nad Mohelkou a Českého Dubu.

S tovární Škodou Octavia WRC a spolujezdcem Janem Tománkem v soutěži dominoval. Po deváté rychlostní zkoušce vedl o 25 vteřin před Tomášem Hrdinkou (Subaru Impreza WRC) a o 47 před Milanem Dolákem (Toyota Corolla WRC). V následující vložce byl ale nucen odstoupit.

V jednom úseku byla pasáž, která se jela na šestku, pak následovala dlouhá, velmi rychlá pravá zatáčka. Přesně před ní na brzdách nám spodní čep levého předního ramene prosekl ráfek, který nevydržel a v podstatě se rozpůlil. Byl to bleskový defekt a mně se jen podařilo nasměrovat auto mimo stromy. Přeletěli jsme přes příkop na vyvýšený břeh a zůstali v poli. Vůz nebyl moc poškozený, kdyby nárazník neprorazil chladič, dostali bychom se do servisu. Měli jsme tenkrát opravdu pořádné štěstí. Byla to moje další velká krize po dlouhé době a úplně první v takové rychlosti,“ vzpomíná dnes Roman Kresta. 

Zdroj: archivy Jana Koudelky a Oty Zenkla