Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Mercedes možná zamíří do dalších sérií

Mercedes možná zamíří do dalších sérií

Wolff měl důvod souhlasit s nižším rozpočtovým stropem

V rozhovoru pořízeném pro web Race Fans Toto Wolff ozřejmil, co jej motivovalo souhlasit se snížením rozpočtového stropu. Samozřejmě, můžeme věřit tomu, že šéf jednoho ze dvou dosud nejbohatších týmů myslel v první řadě na dobro F1 jako celku. Dalším vysvětlením je, že v období hlubokého hospodářského poklesu musí i Mercedes šetřit. Investicím do vývoje pohonné jednotky se nevyhne, byť ty se také budou snižovat, ale tým sídlící v Brackley se v příštích letech má financovat sám z příjmů od sponzorů a od majitele F1.

"Žijeme ve finanční realitě velmi nepodobné té, která tady byla před propuknutím pandemie," řekl šéf týmu Mercedes. "Akceptovali jsme snížení rozpočtového stropu, protože je důležité, aby se ve formuli 1 vydělávaly peníze, ne utrácely. Pro nás je to také způsob,, jak se ujistit, že Daimler bude spokojen nejen se sportovní a marketingovou stránkou účasti ve F1, ale také s tím, jak tým směřuje k nákladové neutralitě. Proto bylo podle mě správně podpořit snížení rozpočtového stropu."

S méně penězi si tým nebude moci udržet současnou tisícihlavou armádu zaměstnanců. Část z nich by mohla najít uplatnění na nových projektech v jiných disciplínách motorsportu.

"Nevyhnutelně nás čekají změny. Budeme muset začít dělat věci jinak, přerozdělit lidi. Máme silné oddělení Mercedes-Benz Applied Science, které poskytuje služby nejnáročnějším zákazníkům. A kdo ví, možná prozkoumáme možnosti v jiných sériích, aby Mercedes nepřišel o tyto lidské zdroje a know-how," naznačil Wolff.

Mercedes má nový tým ve formuli E, ale v roce 2018 ukončil svou dlouholetou účast v DTM. V historii dosáhla značka úspěchů v kategorii sportovních vozů a prostřednictvím spojení s Ilmorem i v IndyCar.

Trojcípá hvězda může založit tovární týmy v dalších sériích. Foto: Mercedes

Zdroj: FORMULE.CZ