Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Brawn chválí žetonový systém

Brawn chválí žetonový systém

Pro McLaren nutnost, pro ostatní pojistka

Týmy, FIA a F1 se v dubnu shodly v názoru, že kvůli pandemii nemoci Covid-19 a očekávané hospodářské krizi bude lepší na nejbližší dva roky zmrazit velkou část vývoje vozů. Některé věci by se na voze neměly změnit od prvního závodu letošního šampionátu až do závěru roku 2021, což bude i konec pro aktuální generaci vozů. Vývoj jiných částí vozu se bude zmrazovat v průběhu tohoto roku. Okamžitě se však ukázal i jeden problém.

McLaren potřebuje svůj vůz mezi sezonami 2020 a 2021 změnit, protože do něj musí zabudovat motor Mercedes místo Renaultu. To byl hlavní argument pro zavedení žetonového systému výjimek. Každý tým má dva pomyslné žetony a může je využít pro úpravu dvou částí vozu. U McLarenu je jasné, že změny se budou týkat zadní části vozu.

"Narazili jsme na problém, že jeden tým, konkrétně McLaren, čeká změna dodavatele motorů," vysvětluje sportovní ředitel F1 Ross Brawn. "Takovou věc nemůžete ignorovat a ani týmu výměnu zakázat. Museli jsme tedy vymyslet systém, který McLarenu umožní udělat tuto změnu. Navíc jsou některé týmy přesvědčeny, že jejich vozy mají slabá místa, která nechtějí nechat beze změny celé dva roky. Žetonový systém jim umožní opravit ta, která to budou nejvíce potřebovat."

Další zmrazení se týká vybavení používaného během zastávky v boxech. Také zde může být McLaren spokojený. Zákaz investovat do zlepšení v této oblasti bude platit od září, ale McLaren avizoval tento typ investice již v zimě, takže je teď připraven.

McLaren musí doufat, že se mu přední část vozu vydařila. Žetony bude potřebovat vzadu. Foto: McLaren

Zdroj: FORMULE.CZ