Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Minimální hmotnost opět vzrostla

Minimální hmotnost opět vzrostla

Přibyly další tři kilogramy.

Před pár dny jsme zde měli článek o tom, že některé týmy velmi potřebují zvýšení minimální hmotnosti vozů a jiné ne. Trochu překvapivou zprávou tedy je, že týmy na poslední chvíli jednohlasně odsouhlasily zvýšení minima. Zdá se, že zákulisní informace nebyly přesné a ve skutečnosti se žádný tým nedokázal dostat na minimální hmotnost. Alespoň tak zní logické vysvětlení, proč pro zvýšení hmotnosti o 3 kilogramy hlasovaly i týmy Alfa Romeo a McLaren. O navýšení “pouze“ o tři kilogramy se mluví jako o kompromisu.

Na schůzi se jasně ukázalo, že dosáhnout stanoveného limitu bude náročný úkol,“ začal vysvětlovat vyšší sportovní ředitel F1, Ross Brawn. „Po hrozivé nehodě ve Spa před pár lety v závodě F2 a nehodě Romaina Grosjeana jsme totiž přišli s novými bezpečnostními opatřeními, a ty zvýšily hmotnost vozů.

Myslím, že všechny vozy mají nadváhu,“ řekl šéf Mercedesu, Toto Wolff. „Každý tým chtěl nejprve vypátrat, zda jsou ostatní nad limitem více nebo méně než on. Teď jsme udělali tento malý krůček, ale z mého úhlu pohledu je snižování hmotnosti součástí soutěžení. Rozdíl oproti minulosti je v existenci rozpočtového stropu, ale ten je stejný pro všechny, takže my bychom s tím neměli problém.

V první řadě je třeba říci, že nové vozy jsou mnohem těžší a vyšší hmotnost není nikdy dobrá pro sport, pro rychlost. Ale diskutovali jsme a dohodli jsme se na zvýšení o tři kilogramy. Takový kompromis se zamlouval všem,“ dodal šéf týmu Ferrari, Mattia Binotto.

Nová minimální hmotnost vozu je 798 kilogramů. Foto: Alfa Romeo

Zdroj: F1 TV, Motorsport, úvodní foto: McLaren