Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren prodává část McLarenu

McLaren prodává část McLarenu

Tým potřebuje finanční injekci

McLaren Group v uplynulých měsících horlivě shání finance. Krize zapříčiněná pandemií Covid-19 měla krutý dopad na automobilový průmysl i na formuli 1, tedy dvě hlavní odvětví podnikání McLarenu. Pokud se nic nezmění, nedostatek financí pravděpodobně vyřeší až odprodej části týmu.

McLaren má jednoho vcelku čerstvého akcionáře. Michael Latifi kromě toho, že sponzoruje kariéru svého syna, vlastní 10 % akcií McLarenu. Mansour Ojjeh, bývalý obchodní partner Rona Dennise, drží 14 %, zatímco bahrajnský investiční fond Mumtalakat vlastní 56 %, tedy většinový podíl. Zbývajících 20 % je rozděleno mezi menší akcionáře. To jsou ale čísla týkající se McLaren Group. Nyní jsou na prodej akcie McLaren Racingu, tedy dceřiné společnosti, která provozuje závodní týmy ve F1 a v IndyCar. Po úspěšném prodeji tedy McLaren Group již nebude stoprocentním vlastníkem společnosti McLaren Racing.

McLaren Group nedávno oznámila, že v týmu F1 přijde o práci kolem 70 lidí, což má být reakce na zavedení rozpočtového stropu na úrovni 145 milionů dolarů. McLaren byl přitom první, kdo po odsouhlasení nižšího stropu oznámil, že bude propouštět.

Na prodej má údajně být 20 až 30 % týmu, který by takto získal desítky milionů dolarů.

McLaren je nejstarším britským týmem. K mání je ovšem i podíl ve druhém nejstarším britském týmu Williamsu, kde dokonce může dojít k prodeji majoritního podílu. Web Motorsport požádal o vyjádření k této situaci Rosse Brawna.

"Pravda je prostě taková, že F1 je brutální prostředí, v němž je organizace každé dva týdny podrobena nekompromisnímu testu. Oba týmy mají za sebou slabé roky. Když je někdo opakovaně poslední, bude to mít následky. Kdyby McLaren vyhrával tituly a dostal se do této situace, pak by to byl problém F1. Jenže McLaren měl v posledních letech slabé výsledky," řekl výkonný sportovní ředitel F1.

Už roky není pro McLaren soupeřem Ferrari, pouze jeho zákazníci. Foto: McLaren

Zdroj: FORMULE.CZ