Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Red Bull Ring odstranil žluté obrubníky

Red Bull Ring odstranil žluté obrubníky

Týmy se obávaly nedostatku náhradních dílů

Red Bull Ring z výjezdových zón vedle deváté a desáté zatáčky odstranil vysoké žluté obrubníky. Takzvané buřtové obrubníky jsou poznávacím znakem tohoto okruhu a způsobem, jak Red Bull motivuje závodníky dodržovat hranice trati a bezpečnostní asfaltové zóny k závodění. Když ale jezdci udělají chybu a dostanou se na tento typ obrubníku, často poškodí vůz. Někteří i vícekrát za víkend. A to by byl letos velký problém, jelikož sezona začíná třemi závodními víkendy v řadě, z nichž první dva budou na tomto okruhu.

Týmy po nucených dovolených, které zavinila pandemie nemoci Covid-19, nemají náhradních dílů nazbyt. Proto majitele okruhu požádaly, aby obrubníky odinstaloval. Nahradí je senzory a striktní pravidla týkající se nerespektování hranic trati v tomto úseku.

Jezdci (hlavně v kvalifikaci) přijdou o čas dosažený v každém kole, ve kterém v těchto místech nedodrží hranice trati.

Když jezdec (během závodu) potřetí vyjede za bíločervený obrubník, bude mu ukázán bíločerný praporek. Každé další vyjetí bude oznámeno sportovním komisařům.

Tým bude upozorněn na každý výjezd svého vozu za bíločervený obrubník.

Ve všech výše uvedených případech je jezdec povinen vrátit se na trať bezpečným způsobem a bez získání trvalé výhody.

Výše uvedené nebude automaticky platit pro jezdce, který byl přinucen vyjet mimo trať. Takové případy budou posuzovány individuálně.

A ještě jedna zajímavost z Red Bull Ringu. V garážích McLarenu a Red Bullu bude mít Netflix svůj tříčlenný tým, což znamená, že se pracuje na třetí sezoně dokumentárního seriálu o F1.

Žluté obrubníky letos nebudou, ale jezdci se přesto musejí držet bíločervené linie. Foto: Red Bull

Zdroj: FORMULE.CZ