Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Norrise frustruje nespravedlivá penalizace

Norrise frustruje nespravedlivá penalizace

Pérezova vozu se přece ani nedotkl.

Lando Norris opět podal ve voze McLarenu vynikající výkon a opět se dostal až na stupně vítězů. Jeho myšlenky se však po vystoupení z vozu soustředily na penalizaci, která ho připravila o druhé místo a podle něj nebyla spravedlivá.

"Vzrušující, ale jsem velmi zklamaný, protože jsem měl být na druhém místě," řekl Norris v cíli. "To v prvním kole byl prostě běžný závodní incident. Pokusil se přede mě dostat vnějškem zatáčky, ale bylo to od něj hloupé. Sám se dostal mimo trať. Ani jsem se ho nedotkl, takže opravdu nechápu."

Názor, že pětisekundový trest dostal Norris nezaslouženě, má dokonce i Pérezův šéf.

"Jak jsem řekl i během závodu, s Landovým závoděním jsem neměl žádný problém," řekl Christian Horner v rozhovoru pro Sky F1. "Prostě závodili. Tvrdě, kolo na kolo. Potom komisaři ani neměli jinou možnost než udělovat Checovi stejné tresty za Charlese. Ale i takové je závodění, bez komisařů by se nedalo předjíždět, protože každý by vytlačoval každého."

Norrisův úsměv mohl být i širší. Foto: McLaren

Kromě pětisekundového trestu dostal Norris i dva trestné body.

"Za co to mám? Proč bych měl dostat trestné body zato, že někdo jel do štěrku? Vždyť jsem neudělal nic, co by někoho ohrozilo. Trestné body by měly být udělovány pouze tehdy, když někdo udělá něco nebezpečného, ne za malé věci. Kdybych například předjížděl pod žlutou vlajkou, to by bylo jiné."

Norris už obdržel nadílku trestných bodů v Baku a aktuálně jich má dohromady deset. Při dvanácti bude nucen vynechat jednu velkou cenu. Naštěstí, dva z loňských se mu vymažou ještě před startem VC Velké Británie. Do obhajoby trestu se pustil Michael Masi.

"Sergio se dostal zcela na Landovou úroveň, takže mu tam měl být ponechán prostor na šířku vozu," zní argument ředitele závodů F1.

A Pérez, jenž se předtím omluvil za vlastní incidenty s Charlesem Leclerkem, je stejného názoru.

"V prvním kole jsem měl pocit, že už budu o kousíček vpředu a tehdy mě vyhnal z trati. Férové ​​závodění vypadá jinak. Lando měl štěstí, že jeho vozu se absolutně nic nestalo, ale příště by to už nemusela být pravda."

Zdroj: Motorsport, MotorsportWeek, Sky, úvodní foto: McLaren