Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

A1 Grand Prix představila kalendář dvanácti závodů

A1 Grand Prix představila kalendář dvanácti závodů

Zavítá i na německou Eurospeedway!

Zimní série A1 Grand Prix představila návrh kalendáře dvanácti závodů, vozy zavítají na všech pět kontinentů. Schválení kalendáře se očekává Světovou radou motoristického sportu na konci července.

Seriál, který má na svědomí synovec korunního prince Dubaje, již získal souhlas Mezinárodní automobilové federace a první závod se pojede v září 2005.

Závodit v sérii A1 Grand Prix bude možné po zakoupení licence s tím, že pořadatel zajistí dodání vozů a motorů a zajistí taktéž veškerou logistiku. Šasi bude dodávat Lola a 30 aut bude poháněno 3,5 litrovými motory Langford. Jezdec a jeho sponzor bude ze stejné země a tudíž auto pojede pod národní vlajkou.

Za každou zemi pojede jedno auto, zájem již projevily Argentina, Austrálie, Bahrajn, Brazílie, Kanada, Čína, Egypt, Francie, Německo, Řecko, Indie, Itálie, Japonsko, Malajsie, Pákistán, Portugalsko, Rusko, Skandinávie, Jižní Afrika, Španělsko, Spojené arabské amiráty či Velká Británie.

Tříletá licence vyjde přibližně na 180 miliónů dolarů ale cena se bude lišit od finanční síly té které země.

Každé setkání se bude sestávat ze tří dní, v prvních dvou dnech to budou tréninky a kvalifikace a v neděli se pojedou dva závody - sprint na krátkou vzdálenost a hodinový závod s možností pitstopu. Po závodě se vozy musí vrátit organizátorům.

Bývalý pilot formule 1 Pedro Lamy se poprvé projel s monopostem A1 Grand Prix na okruhu Silverstone tento měsíc, kde zajel prakticky stejný čas co o rok dříve monoposty dnes již zaniklého šampionátu FIA F3000. Pole position Vitantonia Liuzzi z loňské Velké ceny Velké Británie má hodnotu 1:36.90, Pedro Lamy zajel 1:37.15. Během chladného počasí odjel portugalský závodník 70 kol, auto bylo nastavené pro okruh v Dubai. Organizátoři očekávají zrychlení časů, takových, jaké zajíždí následovník FIA F3000 série GP2, ovšem nejspíš nedosáhne.

 Datum Země
Okruh
1.
 25. září  Velká Británie
Brands Hatch
2.
 9. října  Německo
Eurospeedway GP
3.
 23. října  Portugalsko
Estoril
4.
 6. listopadu  Austrálie
Eastern Creek
5.
 20. listopadu  Malajsie
Sepang International Circuit
6.
 11. prosince  Spojené arabské emiráty
Dubai Autodrome
7.
 15. ledna  Indonésie nebo Singapore
TBA
8.
 29. ledna  Jižní Afrika
Durban (Street race)
9.
 12. února  Mexiko
Parque Fundidora Monterrey
10.
 26. února  Texas (USA)
San Antonio (Street race)
11.
 12. března  Kalifornie, USA
Laguna Seca
12.
 26. března  Čína
Beijing Goldenport