Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Vím, kde se zlepšit

Vím, kde se zlepšit

Roman Staněk o svém debutu ve F3

Kromě formule 1 odstartovaly minulý víkend na Red Bull Ringu rovněž nové sezony juniorských šampionátů formule 2 a 3. Ve „třetí lize“ jsme mohli v akci vidět i českého reprezentanta Romana Staňka, který má v ní letos absolvovat kompletní sezonu. Webu FORMULE.cz poskytl exkluzivní rozhovor.

Jak jste se svým premiérovým představením ve formuli 3 spokojen?

Vzhledem k faktu, že se jednalo o první víkend a seděl jsem v autě poprvé, si myslím, že se jednalo o dobrý debut. Byla to pro mě výzva. Třetí čas ve volném tréninku mě překvapil. Spokojen jsem byl i s kvalifikací, v níž jsem skončil desátý. V závodech jsem ovšem pocítil přechod z formule 4 do formule 3 a dostal od soupeřů docela naloženo. Doufejme, že příště to bude lepší. Z víkendu jsem si odnesl jak pozitiva, tak negativa a vše hodlám využít v dalších podnicích. S týmem jsem probral všechny své chyby a vím tak, kde se zlepšit.

Můžeme tedy říct, že ve voze formule 3 vám zatím více svědčí jízda na jedno kolo?

Neřekl bych, že by mi jízda na jedno kolo nedělala žádný problém. Naše vozy ale disponují dobrou rychlostí, zatímco závodní tempo potřebujeme ještě dopilovat. Jak u mě, tak na straně týmu.

Třetí nejrychlejší čas ve volném tréninku jste zajel na osychající trati. Myslíte si, že vám tyto podmínky svědčí více než sucho? Pokud by nastaly znovu, můžete podobný výsledek zopakovat?

Asi bych to takto nezobecňoval a netvrdil, že mi mokro svědčí více než suchý povrch. Pokud by znovu zapršelo, byl bych rád. Mohl bych tak získat další zkušenosti a zdokonalit se v jízdě na mokru.

Tento víkend zažijete poněkud neobvyklou situaci. Na stejné trati vás čeká druhý podnik ve dvou týdnech. Jak něco takového vnímáte jako jezdec?

Je to skutečně hodně nezvyklé, i pro jezdce formule 1. Pro mě je to ale vynikající a myslím si, že i pro ostatní nováčky. Můžete si totiž ověřit, jestli jste se poučili z chyb, a také máte možnost učit se trať.

Vašimi týmovými kolegy jsou Igor Fraga a David Schumacher. Jak jste si společně sedli?

Spolupráce funguje dobře. Oba jsou o něco zkušenější, loni startovali ve Formula Regional European Championship. Mohu se tedy od nich učit. Nemám s nimi problém, s Davidem Schumacherem se dokonce znám již z dřívějška. Na závodní dráze je to ale pochopitelně jiné. Tam není pro kamarádství prostor a jakmile zavřete hledí přilby, soustředíte se na sebe a nezajímá vás, kdo je kolem vás.

Vaše stáj působí rovněž ve formuli 2, kde její barvy hájí Louis Delétraz a Pedro Piquet. Přišel jste již s touto dvojicí nějakým způsobem do styku? A funguje mezi piloty F2 a F3 sdílení poznatků?

Myslím si, že inženýři spolu komunikují. Já jsem se zatím dost spřátelil s Louisem Delétrazem. Když se s ním potkám, občas mi i poradí. Není to ale tak, že bychom spolu trávili každý den.

S Louisem Delétrazem již Roman Staněk stihl navázat přátelství. Foto: Charouz Racing System

 

Stanovil jste si pro letošní sezonu nějaké cíle?

Ne, nechci si stanovovat žádné konkrétní. Rád bych se ale naučil co nejvíce a takto získané zkušenosti si přenesl do dalších let.

Zdroj: FORMULE.cz