Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Nová zimní formulová série od roku 2005: A1 Grand Prix

Nová zimní formulová série od roku 2005: A1 Grand Prix

Ta bude představena 30. března 2004 v Dubaji.

Fanoušci na středním východě se mohou těšit na formulovou sérii, která má vyplnit zimní přestávku formule 1. Ta bude představena 30. března 2004 v Dubaji.

Synovec dubajského prince s nezapamatovatelným jménem Sheikh Maktoum Hasher Maktoum Al Maktoum řekl agentuře Reuters, že série A1 by byla zahájena v září 2005 a navštívila by i jižní polokouli.

"A1 znamená Asie, Arábie, Afrika a Austrálie," řekl v telefonickém rozhovoru. "To jsou všechno země, kde jsou závody velmi omezenou záležitostí. Mnoho takových zemí si nemůže dovolit závod formule 1 a toto je alternativa pro období, kdy se formule 1 nejede.

Našel jsem vakuum v motorsportu, kdy se v televizi nic nejede a to chlapy jako mě vážně frustruje."

Šasi bude dodávat Lola a auta budou poháněna 3,5 litrovými motory Langford. Na odměnách za výsledky by se mělo rozdat na 2 mil. $. Pokud tým dojede v každém závodě nejhůře pátý, náklady by se mu mohly vrátit.

Na otázku, kolik bude nastartování celé série stát, odpověděl: "Zatraceně moc."

Série ještě musí získat povolení FIA, slavností představení by mělo proběhnout před prvním závodem v tomto regionu - Grand Prix v Bahrajnu 4. dubna.

"Nejsme soupeřem formule 1, máme jiný koncept," řekl Maktoum. "Nebude to mít nic společného s čímkoli, co má v názvu F."

Smlouva se společnostmi Lola a Langford byla oznámena v pondělí a firmy mají dodat na 30 aut. Auta nebudou mít žádnou elektronickou kontrolu a sezóna se bude sestávat z 9 až 18 závodů. Maktoum dodal, že by chtěl, aby se v seriálu angažovalo alespoň 24 zemí, ať už jako účastník nebo hostitel série.