Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Pro Albona etnická příslušnost nikdy nebyla překážkou

Pro Albona etnická příslušnost nikdy nebyla překážkou

Dokonce mu v motorsportu nejednou pomohla

Alexander Albon, jezdec Red Bullu, měl pouze 12 let, když Lewis Hamilton získal svůj první mistrovský titul. Nyní jsou to jediní dva jezdci ve F1 s ne bílou barvou pokožky. Thajský jezdec narozený ve Velké Británii se nechal slyšet, že Hamiltonovy úspěchy mu dodaly sebedůvěru.

"K Lewisovi jsem vzhlížel, jako mnoho chlapců v mém věku. Pro mě ale hrála roli také jeho etnická příslušnost," řekl 24letý závodník.

Albon však, na rozdíl od Hamiltona, nemá pocit, že by ho jeho příslušnost k jinému než kavkazskému typu v motorsportu znevýhodňovala.

"Byla to věc, díky které jsem vyčníval z řady a která mi pomohla dostat se přes juniorské kategorie. Vždycky jsem měl za sebou podporu z Thajska, což mi pomohlo otevřít mnohé dveře. Takže je několik úhlů pohledu.

Jako dítě jsem byl uchráněn od problémů. Chodil jsem do dobré soukromé školy a tam jsem nikdy neměl problém tohoto typu. Pak jsem, ve velmi mladém věku, začal kvůli závodění cestovat po Evropě a tam jsem také neměl problémy. Tím neříkám, že problémy neexistují, ale já jsem jim nikdy nemusel čelit," uvedl.

Takže neměl kvůli rasové příslušnosti ztíženou cestu do F1?

"Ne, určitě ne. Pokud něco, tak mi jedině pomohla, když jsem díky ní získal nějaké peníze do začátku závodění," konstatoval Albon.

Když ho Red Bull vyhodil ze svého juniorského programu, bez peněz z Thajska by to možná musel zabalit. Foto: DAMS

Zdroj: GPFans, úvodní foto: Red Bull