Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettel zpomalil Bottase

Vettel zpomalil Bottase

Katastrofální zastávka vzala naději na body

Sebastian Vettel ovlivnil dnešní velkou cenu v Imole více, než by odpovídalo jeho konečnému umístění.

Už v prvním kole se kočkoval v zatáčce Tosa s Kevinem Magnussenem, až se Dán roztočil. Vettel pokračoval dále, ovšem s neúplným autem. Na úlomky z jeho karoserie najel o kolo později Valtteri Bottas. To byl moment, při němž si Fin poškodil vůz a nemohl proto v dalším průběhu stačit Hamiltonovi ani odrazit Verstappenův nástup.

S Vettelem to dlouho vypadalo docela dobře. Zastávku posunul na nejzazší možný okamžik a díky tomu se posouval kupředu. „Měl jsem před sebou volno a dostal jsem se do slušného tempa,“ pochvaloval si. Už to vypadalo, že při příznivé konstelaci dosáhne na nějaký ten bodík. 

Když už se podaří chytit správné tempo, všechno překazí zpackaná zastávka. Foto: Ferrari

Jenže výměna pneumatik ve 39. kole se změnila v noční můru. Mechanik vlevo vzadu nedokázal nasadit nový ráfek, jeho kolegovi selhal utahovák. Němec stál třináct sekund a na dráhu se vrátil až jako čtrnáctý.

Paradoxní je, že zastavit vůbec nechtěl. Navrhoval, že vydrží ještě deset až patnáct kol a pak přejde na měkké pneumatiky. Scuderia ale usoudila, že jeho pozice je bezprostředně ohrožena Norrisem a stáhla ho okamžitě. Zda by se mu na nakonec použitých tvrdých gumách podařilo skórovat, se můžeme jen dohadovat.

V zásadě jsem postrádal přilnavost,“ vysvětloval (již několikátý víkend za sebou) exmistr světa. „Včera to bylo přece jen o něco lepší. Musíme být trpěliví, i když to bolí. Postupujeme vpřed malými krůčky. Dnes jsme ale neudělali žádný.

Zdroj: Ferrari, úvodní foto: Ferrari