Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sainz nesmí testovat

Sainz nesmí testovat

Na rozdíl od Alonsa není mladým jezdcem?

Bouře vyvolaná udělením výjimky Fernandu Alonsovi nabírá grády. Dvojnásobnému šampionovi byla ve věku 39 let udělena výjimka, kterou mu Mezinárodní automobilová federace umožnila účastnit se testu mladých jezdců v Abú Zabí. Místo vysvětlení, proč se takto rozhodla, FIA raději týmům nabídla, že jejich starší jezdci také dostanou výjimky. Ihned se začalo mluvit o tom, že Red Bull nechá testovat zkušeného Sébastiena Buemiho a Alfa Romeo pošle na trať ještě zkušenějšího Roberta Kubicu. Jenže formule 1 je zemí extrémů a Ferrari přišlo se žádostí o výjimku pro Carlose Sainze.

Důvod, proč chce Renault dostat Alonsa na okruh v jeho letošním voze a se závodními pneumatikami, je zřejmý. Nejde o to, že by Alonso bez takové přípravy nebyl schopen bezpečně pilotovat vůz F1. Nejde ani o posouzení jeho schopností a talentu, vždyť smlouvu již má v kapse (a dva mistrovské tituly jsou také dost dobrým důkazem). Prostě jen žádný simulátor ještě nedokáže nahradit zpětnou vazbu od jezdce, který seděl v reálném voze a díky tomu umí říct, v čem má být auto pro příští sezonu odlišné, aby vyhovovalo jeho jezdeckému stylu.

Nicméně Ferrari chcelo posadit do vozu Carlose Sainze, který je letos součástí startovního pole.

"My ve Ferrari si nemyslíme, že je to správné. Že Fernando bude testovat v Abú Zabí," nechal se slyšet Mattia Binotto. "FIA jsme to dali jasně vědět při různých příležitostech. Ale když jsme slyšeli rozhodnutí, požádali jsme o výjimku pro Carlose. Minulý víkend jsme o tom diskutovali, ale zatím jsme nedostali odpověď."

Odpověď přišla dnes a říká, že změna týmu není dost dobrým důvodem pro udělení výjimky. Pokud nevěříme, že Ferrari chce vyvíjet vůz podle potřeb Carlose Sainze, jenž bude týmovým kolegou Charlese Leclerka, můžeme za žádostí o výjimku vidět formu protestu proti těžko odůvodnitelnému rozhodnutí FIA.

Ferrari, stejně jako McLaren, bylo zásadně proti účasti svého bývalého jezdce. Foto: Ferrari

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: McLaren